Geregeld krijg ik de vraag: wat eten jullie als ontbijt? In dit recept geef ik daar 3x antwoord op: met drie lekkere ontbijt toppings. Meestal beginnen we de dag met een schaaltje yoghurt en daarop een topping van fruit, vezelmix, noten en ander lekkers. Maar af en toe maken we ook een groene smoothie, een rode smoothie, een eitje, zelfs wel eens een salade, of helemaal niks (sporten op een lege maag!). Gezond ontbijten doe je door te variëren en te kiezen voor gezonde producten. Dat dat niet moeilijk en heel lekker is, laat ik je in deze blog zien, met 3x keer een topping voor een gezond yoghurt ontbijt. Goede morgen!!!

3 verschillende home made toppings voor een gezond yoghurt ontbijt

Onderstaande ontbijtjes staan supersnel op tafel. Wij hebben verschillende bakjes in de kast staan met de droge ingredienten voor de toppings, die we gewoon op tafel zetten. Per dag kies ik waar ik zin in heb. Ook voegen we er altijd een stuk vers fruit aan toe.

Recept 1: Yoghurt met appel, amandelen, rozijnen en cacaonibs

Yoghurt met appel, amandelen, rozijnen en cacoanibs

Dit is mijn favoriet: een knapperig biologisch appeltje in partjes, met amandelen, rozijnen en cacaonibs. Yummie!!!

Dit heb je nodig voor 1 persoon

Volle yoghurt
1/2 biologische appel
1 el vezelmix
35 gram amandelen
10 – 15 gram rauwe cacaonibs
20 gram rozijnen

Zo maak je dit ontbijt

Schenk de yoghurt in een schaaltje. Snijd de appel in partjes en voeg deze toe. Strooi de vezelmix, amandelen, cacaonibs en rozijnen eroverheen.

Recept 2: Yoghurt met rood fruit, havervlokken, walnoten en gojibessen

Yoghurt met rood fruit, havervlokken, walnoten en gojibessen

In de zomer komt dit ontbijt vaak op tafel: het rood fruit uit eigen land is dan in overvloed aanwezig, volzoet van smaak en lekker sappig. Én goedkoper!

Dit heb je nodig voor 1 persoon

Volle yoghurt
+/- 50 gram rood fruit, op de foto: frambozen
1 el vezelmix
20 gram havervlokken
35 gram walnoten
15 gram gojibessen

Zo maak je dit ontbijt
Schenk de yoghurt in een schaaltje. Strooi alle ingrediënten er overheen en geniet.

We voegen eigenlijk altijd vezelmix toe aan ons ontbijt; het werkt goed voor mijn stoelgang. Je kunt verschillende mixen kopen, maar ook een hele goede zelf maken. Het is een keer alles bij elkaar in een bakje gooien en je kunt lang vooruit. Bekijk hier ons recept voor vezelmix.

Recept 3: Yoghurt met peer, amandelen, walnoten, moerbeien en kokosvlokken

Yoghurt met peer, amandelen, walnoten, moerbeien en kokosvlokken

Mijn favoriete peer van dit moment: eetrijpe Doy­en­ne du Co­mi­ce. Geen peren te koop? Gebruik een banaan.

Dit heb je nodig voor 1 persoon

Volle yoghurt
1/2 peer
1 el vezelmix
25 gram amandelen
20 gram walnoten
15 gram moerbeien
5 gram kokosvlokken

Zo maak je dit ontbijt
Schenk de yoghurt in een schaaltje. Snijd de peer in partjes en voeg deze toe. Strooi de vezelmix, amandelen, walnoten, moerbeien en kokosvlokken eroverheen.

En welke yoghurt we gebruiken? Ook dat verschilt van tijd tot tijd. Sven gebruikt nu steevast volle biogarde yoghurt, een milde yoghurt met rechtsdraaiende melkzuren. Die hebben een gunstig effect op de darmflora. wie wil dat nu niet ;-)
Ik ben de laatste tijd van fan van de biologische yoghurt van Pur Natur, gewoon te koop bij de AH, in glazen pot. Het etiket vertelt: Wij eerbiedigen de aarde, de planten en de dieren,… ook voor uw gezondheid. Als je daar op de vroege ochtend geen goed gevoel van krijgt …

Waarom yoghurt als ontbijt?

Yoghurt bevat veel calcium. Dit mineraal is nodig voor het goed functioneren van spieren, het zenuwstelsel, het is betrokken bij bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling. Daarnaast draagt het bij aan de stevigheid van het skelet. Je vindt calcium ook in groenten en peulvruchten, maar in veel mindere mate dan in in melkproducten.