Deze guacamole is oprecht de lekkerste die er is. De stukjes tomaat en ui die niet fijngemalen worden zorgen ervoor dat de guacamole wat meer een salsa wordt. Frisser van textuur en beter geschikt voor op een  warme zomerse avond. Deze guacamole is heerlijk op brood maar is ook te gebruiken als dipsaus bij vlees en tapas.

Guacamole wordt gemaakt op basis van avocado. En dat maakt deze saus enorm gezond. Avocado’s zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, bevatten veel vitaminen en een hele berg vezels. Dan komt daar nog de tomaat, ui, knoflook, verse kruiden en citroensap bij en je hebt de gezondste saus die je maar kunt bedenken. Eigenlijk mag deze (dip)saus nooit ontbreken bij een barbecue- of tapasavond.

Een aantal jaar geleden maakten we deze guacamole, ook erg lekker!

Stukje geschiedenis

Guacamole komt oorspronkelijk uit voormalig Mexico. Voorheen bevond zich hier het land waar de Azteken heersten. Zij zijn er in geslaagd om de avocado te cultiveren en de vrucht werd al snel gebruikt in veel Azteekse gerechten. Waaronder ook de bekende guacamole. Guacamole is een afgeleide van het Azteekse woord ‘āhuacamolli’ wat letterlijk vertaald ‘ saus van avocado’ betekent. Traditioneel wordt guacamole gemaakt in een vijzel waar de avocado geprakt wordt samen met wat zeezout. Al vrij snel werd er citroensap aan toegevoegd om het oxideren (bruin kleuren) van de avocado tegen te gaan. Later zijn er op het basisrecept veel variaties ontstaan. Vooral de guacamole met knoflook, tomaat, ui en koriander kom je vaak tegen. Dit is ook de versie die wij maken.

Grove guacamole maken | de lekkerste die er is

De lekkerste guacamole die er is!
Voorbereiding: 15 minuten
Totaal: 15 minuten
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 3 avocado
  • 1 limoen
  • 3 trostomaat
  • 10 gr verse koriander
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui - kleine
  • 1 snufje cayennepeper
  • zeezout - naar smaak

Zo maak je het

  • Snijd de avocado's doormidden tot aan de pit en draai de helften van elkaar af.
  • Wip de pit eruit en doe het vruchtvlees in een schaal.
  • Prak het vruchtvlees met een vork, knijp de limoen uit en schep het sap door de avocadomouse.
  • Snijd de trostomaten in vieren, snijd het zachte gedeelte met de zaadlijsten eruit.
  • Snijd het harde gedeelte van de tomaten in kleine blokjes en voeg ze toe.
  • Snipper de ui.
  • Verwijder alleen de grove takken van de koriander en snijd de rest fijn.
  • Pers de tenen knoflook uit en voeg dit met de rode ui, de koriander, een snufje cayennepeper en zeezout naar smaak toe aan de guacamole.
  • Schep door elkaar.
Recept: Saus
Keuken: Mexicaans
Porties: 10
Door: Sven

 

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen