Maak deze hele bloemkool uit de oven en verras je tafelgasten door de leuke presentatie. Breek er stukken van af en doop ze in een frisse yoghurt dip. Bloemkool eten is leuk!

Presentatie is alles. Dat bewijst een kleinschalig onderzoek van de Montclair State University, Department of Psychology, waar ze twee identieke gerechten serveerden maar met een andere opmaak.

De eerste avond werd er een gerecht geserveerd op een mooi opgemaakt bord. De tweede avond werd hetzelfde gerecht geserveerd op een niet mooi opgemaakt bord.

Aan het einde van de maaltijd werd de eters een vragenlijst voorgelegd waarin ze het gerecht moesten beoordelen op smaak.

Wat blijkt; het mooi opgemaakte bord werd significant hoger beoordeeld dan het het niet mooi opgemaakt bord. Bovendien aten de mensen meer van het mooi opgemaakte bord.

Bijzonder toch! Het is dus mogelijk om door een leuke en aantrekkelijke presentatie van het eten, mensen meer te laten eten omdat ze het lekkerder vinden. Dat is wat mij betreft een goed uitgangspunt voor het serveren van groente. En daarom dus dit super eenvoudige bloemkoolrecept. Maar nu dus geen sufgekookte bloemkoolroosjes met kaassaus in een pan, maar een hele geroosterde bloemkool op tafel met dip. Scheuren en dippen maar!

Hele bloemkool uit de oven

Serveer de bloemkool in zijn geheel en overgiet hem met de kaassaus
5 min
1 uur 20 min
1 uur 25 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1200 gr bloemkool
  • 20 gr boter
  • 200 ml crème fraîche
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • pepernaar smaak
  • zoutnaar smaak
  • 1 mespuntje nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Zet een pan op het vuur met water en zout waar de hele bloemkool in past
  • Doe de bloemkool op z’n kop in het water, breng aan de kook en kook voor 5 minuten
  • Haal de bloemkool uit het water en leg hem rechtop in een ovenschaal
  • Smelt de boter en smeer hier de bloemkool mee in
  • Bestrooi hem met vers gemalen peper en plaats hem in de voorverwarmde oven voor 60-70 minuten
  • Houd de bloemkool in de gaten, hij is klaar als hij mooi goudbruin gaat kleuren
  • Doe ondertussen de crème fraîche in een steelpan en zet het vuur aan op de lage stand
  • Rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en roer door de crème fraîche
  • Voeg de nootmuskaat toe
  • Giet de kaassaus over de bloemkool als deze klaar is en serveer direct

Tip

De bladeren kan je laten zitten, deze zijn ook erg lekker om zo te eten.
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Vegetarisch
Trefwoord: Hele bloemkool uit de oven
Porties: 2
Door: Sven

Meer gerechten met bloemkool

Wist je dat je met bloemkool enorm veel kanten op kunt? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke bloemkoolcouscous? Of probeer eens deze pittige bloemkoolsoep! Wil je al onze bloemkoolrecepten bij elkaar bekijken? Dat kan hier!


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier