Ola senorita, wat dacht je van paella!? Met dit recept zet je een heerlijke en voedzame pan paella op tafel, met kipdijfilet en zeevruchten. We maken de paella met zilverliesrijst.

Oorspronkelijk wordt paella boven oven vuur gemaakt. Het is een typisch Spaans gerecht dat uit Valencia komt. Voor typische paella wordt rijst gebruikt met een korte korrel zoals arroz bomba, dat veel vocht en smaak opneemt. Wij gebruiken zilvervliesrijst, dit maakt het resultaat iets minder compact, maar wel voedzamer en nog steeds super lekker.

De typische paella smaak krijg je door de specerij saffraan te gebruiken, ook wel het rode goud genoemd. Het is dan ook een vrij kostbaar specerij. Gelukkig heb je maar een klein beetje nodig. Voor een pan paella voor 4 personen is 0,05 gram saffraan voldoende.

paella mixta met kipdijfilet en zeevruchten
Paella mixta met kippendijfilet en zeevruchten

De naam paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse taal. Het komt van het woord patella, dat pan betekent. Dit is uiteindelijk het woord paella geworden. Wat ook wel leuker klinkt :-)

Hoe maak je paella mixta

Paella maak je in 1 grote pan. Heb je geen paella pan, dan is een grote hapjespan ook prima. We maken paella mixta: met kipdijfilet en zeevruchten. Het is natuurlijk het allerlekkerst om al het zeebanket vers bij de visboer te halen en apart te bereiden, maar dan is de paella niet snel meer. En je maakt vandaag een recept van voedzaam en snel! We gebruiken daarom een zakje rijke zeevuchtenmix uit de diepvries, te koop in de supermarkt. Deze vis is al gekookt en hoef je dus alleen nog maar mee te verwarmen in de paella. Lekker makkelijk.

paella mixta

Om de paella die heerlijke smaak te geven, gebruiken we naast saffraan visbouillon. Je hebt geconcentreerde visbouillon/fond waar je zo’n 2-3 eetlepels van kunt gebruiken in 1 liter water.

Lees hieronder precies wat je allemaal nodig hebt en hoe je een heerlijke pan paella op tafel zet met niet al te veel werk.

Paella eten in Spanje

De ultieme plek om paella te eten, is natuurlijk in Spanje. Zo’n heerlijke zomerse avond, een zongebruinde huid, het ontspannen gevoel van het vakantieleven, buiten zitten en paella eten in een Spaans straatje. I love it! We komen graag in Spanje in de zomer en eten dan altijd minimaal één keer paella. Ella’s aller eerste keer uit eten, was bij de paella kampioen in Spanje! Zij sliep natuurlijk en werd even wakker voor wat moedermelk, mét paella smaak ;-)

van Tante Max kreeg Ella een Spaans jurkje!

Paella

Een heerlijke paella mixta met kippendij en zeevruchten
15 min
25 min
40 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 paprikarode
  • 1 paprikagroene
  • 300 gr kipdijfiletbiologisch
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 peperSpaanse
  • 2 el olieom in te bakken
  • 0,05 gr saffraan
  • 1 tl kurkuma
  • 250 gr zilvervliesrijst
  • 400 gr tomatenblokjesblikje
  • 1 L visbouillon
  • 200 gr doperwtendiepvries
  • 450 gr zeevruchten mixdiepvries
  • 30 gr peterselievers
  • 2 citroenbiologisch
  • 3 el olijfolieextra vergine

Zo maak je het

  • snijd de paprika’s in dunne reepjes en de kipdijfilet in blokjes, snipper de ui en snijd de knoflook en de Spaanse peper fijn (verwijder de pitjes)
  • bak de kippendij ongeveer 5 minuten in een beetje olie en leg apart
  • bak de paprikareepjes zo’n 5 minuten in dezelfde pan en leg apart
  • fruit de ui, knoflook en peper in een beetje olie en voeg vervolgens de saffraan, kurkuma en de rijst toe, schep op
  • voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe, breng aan de kook
  • laat de rijst zo’n 15 minuten koken met de deksel op de pan, je hoeft niet te roeren. Zie je dat er te weinig vocht is, voeg dan nog een beetje water toe
  • snijd intussen de peterselie fijn en de citroenen in partjes
  • schep de doperwten, paprika, kipdijfilet en zeevruchten voorzichtig door de rijst, doe de deksel weer op de pan en laat nog 5 minuten goed verwarmen zodat de zeevruchten goed warm zijn
  • maak de paella af met een beetje extra vergine olijfolie, de peterselie en schijfjes citroen
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Porties: 4 personen
Door: Jennifer