Kaas! Wij zijn er dol op om verschillende redenen. Ten eerste vinden we kaas een mooi en natuurlijk product. Het bevat belangrijke verzadigde vetten, vitamines, mineralen en tot slot, een enorme hoeveelheid eiwitten. Bovendien is kaas rijk aan vitamine B12, waar mensen in Nederland regelmatig een tekort aan hebben.

Maar, niet te hard juichen en alleen nog maar kaas eten. Kaas bevat helaas geen vezels en weinig onverzadigde vetten.

Gelukkig hebben wij daar wat op gevonden: ‘De verantwoorde kaasplank’.

We combineren heerlijke kazen met groente, fruit en noten. Deze voegen naast een hele lading vitamines en mineralen hun portie vezels en onverzadigde vetten toe. Zo vullen we de kaas aan en zorgt het totaal voor een kaasplank die compleet is aan vitamines en mineralen.

Laten we wel voorop stellen dat je niet elke dag een verantwoorde kaasplank op tafel moet zetten. Niet omdat het ongezond is, in tegendeel juist, maar omdat er behoorlijk wat calorieën in zitten.

De topper op elke verjaardag of ieder feestje

Ik vind dat een kaasplank op een verjaardag, feestje of gezellige avond met vrienden niet mag ontbreken. Zeker niet als er in het weekend een rood wijntje bij gedronken wordt. Ik vind het veel leuker (en gezelliger) om een kaasplankje te serveren dan een paar zakken chips of borrelnootjes. Bovendien is de kaasplank een stuk verantwoorder.

Als we een kaasplankje vergelijken met een zak chips dan is voor mij de keus makkelijk. Het enige nadeel is dat kaas over het algemeen wat duurder is. Tenzij je het bij de Aldi koopt. De kaasplank kazen van Aldi zijn lekker, niet duur en bevatten geen conserveermiddelen. Bekijk de kazen van Aldi hier.

(Aldi geeft ons een vergoeding voor het gebruik van hun kazen in onze verantwoorde kaasplank, dat verandert echter niets aan onze mening.)

Een verantwoorde kaasplank samenstellen

Voor onze kaasplank hebben we de volgende kazen van de Aldi gebruikt:

Camembert – Gorgonzola – Pays Basque

kaas-drieluik-01

Vogezen – Deense blauwe kaas – Périgord

kaas-drieluik-02

Vul de kaasplank aan met:

  • Walnoten
  • Snoeptomaatjes
  • Blauwe druiven
  • Witte druiven
  • Komkommer
  • Bleekselderij
  • Rode paprika

Serveer de kaas samen met de groente, het fruit en de walnoten op een houten plank. Reken per persoon ongeveer 40 gram kaas. Onze kaasplank is voor ongeveer 20 personen. Is er kaas over? Bewaar de kaas in de koelkast in een afgesloten trommel. Je kunt het lang bewaren. Haal de kaas een half uur voor het serveren uit de koelkast. Zo komt hij op kamertemperatuur en smaakt daardoor beter.