Met dit ontbijt recept kun je mug cakes maken in slechts vijf minuten tijd. Dit recept is zonder twijfel het snelste warme ontbijt recept op Voedzaam & Snel. En van die vijf minuten staan de mug cakes ook nog eens ruim drie minuten in de magnetron. Het ideale recept voor een drukke doordeweekse dag.

Mug cake

Wat is een mug cake nou weer? Ik hoor het je haast denken. Het is zo’n uit Amerika overgewaaide trend waar iedereen bovenop springt. Normaalgesproken doen we daar niet zo aan mee, tenzij ik het echt wat vind. En dan wil ik niet achterbijven, dus in dit geval doe ik er lekker aan mee.

Zonder gekheid, mug cakes zijn best wel leuk en handig. Simpel uitgelegd is een mug cake gewoon een stevig gevulde havermout pap met ei en minder melk waardoor hij in de magnetron supersnel opstijft tot een cake. Een echt droge cake moet je niet verwachten. Hij blijft behoorlijk klef van binnen. Maar, is wel erg lekker van smaak. En als je ’s ochtends weinig tijd hebt, maar toch zin hebt in wat warms, dan zijn mug cakes super handig. ‘Mug cakes’ bekt ook wel lekker. Mok cake, beker cake of kopje cake klinkt voor geen meter.

Mug cakes zijn gezond

Absoluut! Wij zijn fan van havermout en havermoutpap. Een mug cake is vrijwel hetzelfde alleen met ei en extra vezels. Mits je dit recept gebruikt dan. Je hebt eigenlijk een heel complete maaltijd. Verzadigde vetten uit het ei. Onverzadigde vetten uit de walnoten en de vezelmix. Veel vezels door de vezelmix, walnoten, havermout en banaan. Vrijwel alle vitamines en mineralen komen voor door de combinatie van ei, melk, walnoten, havermout en fruit. En tot slot zorgt het ei voor een compleet pakket aan essentiële eiwitten. Daarbij voorziet de havermout je van complexe koolhydraten die je lang van energie voorzien.

Als je dan overdag luncht met een salade en ’s avonds een recept maakt met veel groente, dan heb je een geweldige variatie aan belangrijke voedingsstoffen binnengekregen. Heb je die dag dan óók nog aan lichaamsbeweging gedaan, dan ben je heel erg goed bezig! Je zorgt op deze manier goed voor je lichaam.

Het gebruik van de magnetron

Hier wil ik graag nog even wat over kwijt. We gebruiken de magnetron niet vaak, maar als we hem gebruiken voor een recept dan krijgen we steevast en aantal reacties als: ‘er blijft niets van de voedingsstoffen over als je de magnetron gebruikt‘. Er wordt hier veel op internet over geschreven. De magnetron wordt vaak onterecht als schadelijk betiteld. Onderzoeken bewijzen juist het tegenovergestelde. Vitamines en mineralen blijven bij het opwarmen in de magnetron beter behouden dan bij verhitting op conventionele manieren. Ik denk dat we angst hebben gekregen voor het woordje straling.

Een magnetron zendt straling uit op een golflengte die watermoleculen laat trillen. De watermoleculen worden hierdoor warm en verwarmen zo ook de stoffen in hun omgeving waardoor het hele gerecht opwarmt. Simpel, geniaal bedacht en volkomen onschadelijk. De straling blijft niet in het eten hangen, wat ook wel eens verteld wordt, en door de bekleding van de magnetron kan de straling er niet uit ontsnappen terwijl deze aanstaat. De straling heeft geen invloed op andere voedingsstoffen.

De straling die gebruikt wordt zit qua frequentie tussen radiogolven en infraroodstraling in. Als je bedenkt dat we continue blootgesteld worden aan radiogolven en dat we infraroodstraling zelfs gebruiken om onszelf op te warmen in de sauna. Of vroeg geboren kindjes die we onder infraroodlampen leggen om ze warm te houden. Dan zie je dat deze straling eigenlijk volkomen veilig is.

De infraroodlampen werken met hetzelfde principe als de magnetron. De straling die deze lampen afgeven zorgen ervoor dat de watermoleculen in onze huid gaan trillen. Hierdoor produceren ze warmte waardoor omliggend weefsel ook wordt verwarmd. In het geval van blootstelling aan infrarood bij mensen stijgt hierdoor de lichaamstemperatuur waardoor je het warm krijgt.

Bij de magnetron wordt straling gebruikt met een iets andere golflengte en wordt hij met meer kracht op het voedsel gericht waardoor het sneller opwarmt.

Ik las laast een artikel van iemand die in zijn conclusie schreef: ‘De straling is schadelijk voor mensen dus ook schadelijk voor ons eten‘. Een conclusie die nergens op gebaseerd is. Vanwege de kracht is de straling in een magnetron inderdaad schadelijk voor ons. Maar alleen als je in de magnetron gaat zitten. Als je in een oven gaat zitten is het ook schadelijk voor je ;-)

Voor wie het leuk vindt om de wat meer technische kant uitgelegd te krijgen over de werking van de magnetron, hieronder een filmpje:

Mug cakes ontbijt recept | Magnetron

Super snel ontbijtrecept me havermout, noten, vezels en fruit
2 min
3 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 80 gr Havermout
 • 1 Banaan
 • 30 gr Rozijnen
 • 30 gr Walnoten
 • 2 Eieren
 • 70 ml Melk
 • 1 tl Kaneel
 • 30 gr Vezelmix - zo maak je onze vezelmix
 • 1 snuf zout

Zo maak je het

 • Pak een ruime kom en prak daarin de banaan met een vork
 • Voeg de rest van de ingredienten toe en schep door elkaar
 • Verdeel over twee mokken
 • Plaats in de magnetron voor 3 minuten en 30 seconden op 850 watt
Print dit recept
Porties: 2
Door: Sven