Heerlijk warm weer nodigt uit tot buiten eten én koken. Deze bloemkoolspiezen zijn een heerlijke gezonde aanvulling op de BBQ. Gegrilde bloemkool smaakt een stuk lekkerder dan gekookte. Helemaal als je er een Oosterse marinade met rode peper, sojasaus en sesamolie overheen ‘drizzled’.

Ik ben ervan overtuigd dat als je groente niet lust of lekker vindt, je ze niet op de juiste manier hebt geproefd. Natuurlijk kan het zo zijn dat een smaak je niet aanstaat. Maar er zijn genoeg mensen die een hele rits aan groenten op kunnen noemen die ze ‘vies’ vinden.

bloemkoolspiezen met Oosterse marinade

Zacht gekookte bloemkool stinkt een beetje. Dat vind ik zelfs. Maar rooster je bloemkool in de oven met lekkere kruiden? Dan krijg je gare bloemkool met een bite, een heerlijke smaak en lekkere geur. Onze dochter Ella van 2 smult ervan. Wij smullen ervan en de mensen die blijven eten smullen er ook van.

Als je aubergine te kort bakt, krijg je een sponzige ervaring in je mond. Maar bak je de aubergine lang genoeg totdat ie goed zacht is en verwerk je het in bijvoorbeeld deze shakshuka, dan is het smullen geblazen.

Gisteren kookte ik broccoli voor bij verse frietjes, zonder zout. Maar na het afgieten voegde ik een beetje sojasaus en sesamolie toe. Ella zat de ‘boompjes’ met smaak op te eten. Net als wij.

bloemkoolspiezen van de barbecue

Wat ik eigenlijk wil zeggen is: ben of ken jij iemand die zijn neus optrekt bij een bepaalde groente? Vraag hoe ze het ooit geproefd hebben en maak het eens compleet anders klaar. En soms is het ook goed om het helemaal niet aan te kondigen. Want het niet lusten van iets, zit voor een deel ook in je geheugen gegrift. Soms moet je leren openstaan voor het ervaren van nieuwe smaken. Of gewoon verrast worden.

bloemkoolspiesjes van de BBQ

Deze bloemkoolspiezen zijn een goed voorbeeld van groente opnieuw leren kennen. Probeer ze te garen op een stukje van je BBQ met gematigde warmte. Zodat ze niet verbranden en de tijd krijgen om te garen. Je kunt bloemkool overigens rauw eten. Dus het is niet erg als je eerste portie niet supergaar is. Maar geef dan een bloemkoolspiesje uit je 2e portie aan de moeilijk eter ;-)

bloemkoolspiezen met Oosterse marinade

Bloemkoolspiezen van de BBQ met Oosterse marinade

10 min
15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 6 porties

Dit heb je nodig

  • 1 bloemkool
  • 3 gr koriander - optioneel
Oosterse marinade
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 teen knoflook
  • 15 gr gember - vers
  • 1 rode peper
  • 1 el honing

Zo maak je het

  • snijd de bloemkool in roosjes
  • rijg ongeveer 3 bloemkoolroosjes per spies, door het roosje en het stammetje
  • snijd de rode peper in ringen, schil de gember en snijd het vruchtvlees fijn, pel de knoflook en snijd deze ook fijn
  • meng de peper, gember en knoflook met de sojasaus, sesamolie en honing in een schaaltje, snijd de koriander grof
  • verwarm de barbecue naar +/- 190°C
  • leg de spiezen op de barbecue en grill in 10-15 minuten gaar
  • drizzle de Oosterse marinade na het grillen over de bloemkoolspiezen

Tip

Gebruik je houten spiezen? Week deze dan van tevoren in water zodat ze geen vlam vatten op de barbecue
Print dit recept
Recept: Barbecue, bbq, Bijgerecht
Keuken: Oosters
Porties: 6 porties
Door: Jennifer