Shakshuka, het klinkt als een dans, maar het is een heerlijke eenpansmaaltijd met ei. Lekker makkelijk om te maken en mega mega mega smaakvol.

Wat is shakshuka?

Shakshuka, ook wel shakshouka genoemd, is een gerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus met lekker veel kruiden. Het komt oorspronkelijk uit het Midden Oosten en het Middellands Zeegebied. Wat een geluk dat wij Nederlanders van reizen en andere smaken ontdekken houden! Ik had deze heerlijke maaltijd niet willen missen!

Nu is een eenpansmaaltijd met ei, niet eens zo bijzonder anders. Je zou het kunnen vergelijken met oeuf en cocotte waar ik net als in deze shakshuka, ook aubergine heb gebruikt, en tomaat. Maar toch smaakt dit recept weer heel anders. En dat komt vooral door de kruiden: een combinatie van komijnzaad, gerookt paprikapoeder en cayennepeper.

Shakshuka maken

Het leuke van dit gerecht is dat het heel simpel is om te maken. Je hebt maar één pan nodig en laat het gerecht het grootste gedeelte van de tijd gaar stoven op laag vuur. Een ideaal recept voor doordeweeks en super voedzaam & snel!

Shakshuka met feta en zwarte olijven

15 min
20 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 15 zwarte olijvenkalamata
  • 1 tl komijnzaad
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl gerookt paprikapoederhot
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 240 gr tomatenblokjes uit pak, uitlekgewicht
  • 4 grote eieren
  • 100 gr feta
  • 3 gr koriander

Zo maak je het

  • snijd de aubergine in kleine blokjes en snipper de ui, snijd de paprika's in blokjes en de olijven doormidden
  • bak het komijnzaad in een droge hapjespan voor ongeveer 5 minuten, onder continu omscheppen
  • voeg olijfolie en de aubergine toe, bak 5 minuten op middelhoog vuur
  • voeg de paprikablokjes, de ui, knoflook (haal door een knoflookpers), paprikapoeder en cayennepeper toe en bak nog 5 minuten
  • voeg nu de tomatenblokjes en de olijven toe en schep om
  • zet het vuur laag, maak vier kuiltjes en breek daarboven de eieren, ieder ei in een kuiltje
  • kruimel de feta over het gerecht, doe een deksel op de pan en laat in 20 minuten op laag vuur gaarstomen, totdat de eieren gestold zijn, snijd intussen de koriander grof
  • strooi de koriander over de shakshuka

Tip

Serveer de shakshuka met volkoren pitabrood, of maak een 4-persoons portie voor 2 personen om er een koolhydraatbeperkte maaltijd van te maken
Print dit recept
Recept: Avondeten, Avondmaaltijd, Hoofdgerecht
Keuken: midden-oosten
Porties: 4 personen
Door: Jennifer