Oeuf en cocotte, een klassiek Frans gerecht wat zoveel betekent als: ei uit de oven. In dit oeuf en cocotte recept verrijken we de boel met flink wat spinazie, aubergine, tomaat en geitenkaas. Zo maken we van het Franse bijgerecht een volwaardige maaltijd. Bon appetit!

oeuf en cocotte

Oeuf en cocotte is het ideale recept om restjes groente in te verwerken. Een collega van me zei laatst: ik koop een zak spinazie, maar ik krijg die nooit helemaal op in mijn eentje en weet dan niet zo goed wat ik er nog meer mee moet doen, behalve in mijn salade gebruiken. Nu aten andere collega’s vrolijk wat van haar spinazie op een boterham of in een salade, maar ik wilde natuurlijk gelijk een makkelijk recept bedenken waar ze al die spinazie – al dan niet verlept – in kan verwerken. En voîla: in een oeuf en cocotte! Er gaat wel 300 gram spinazie in dit recept voor 2 personen, dus 150 gram p.p.

oeuf en cocotte maken

Oeuf en cocotte maken

Een hoofdgerecht met ei en spinazie, vond ik niet compleet genoeg. Daarom heb ik een hele aubergine toegevoegd en een blikje tomatenblokjes. De aubergine snijd je eerst in blokjes en bak je voor, want die moet lekker zacht zijn. De spinazie slink je ook in de pan met een beetje boter, zodat er lekker veel spinazie in de ovenschaal past. En vervolgens tik je twee eitjes in de ovenschaal. De eieren gaan er rauw op, ze garen in de oven en het eigeel blijft nog een beetje zacht.

oeuf en cocotte maken

Tot slot voegen we zachte geitenkaas en verse bieslook toe. De oeuf en cocotte gaat zo’n zo’n 15 tot 20 minuten in de oven op 200 graden en dan heb je een heerlijk eenvoudige en voedzame maaltijd voor je neus staan. En je hebt je spinazie gebruikt!

oeuf en cocotte voordat het de oven in gaat

Tip: heb je nog meer spinazie over? Gebruik deze in het weekend om heerlijke Turkse spinazie-rolletjes mee te maken!

Oeuf en cocotte

een makkelijk vegetarisch hoofdgerecht met ei, spinazie en aubergine
15 min
20 min
35 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 aubergine
  • 1 el olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • 300 gr spinazie
  • 400 gr tomatenblokjesuit blik
  • 60 gr geitenkaaszachte
  • 2 eieren
  • 5 steeltjes bieslook

Zo maak je het

  • verwarm de oven voor op 200°C
  • snijd de aubergine in blokjes en bak deze 10 minuten in olijfolie in een pan, met een beetje peper en zeezout
  • laat de spinazie slinken in de hete pan
  • doe de aubergineblokjes en de spinazie in een ovenschaal en voeg de tomatenblokjes en de geitenkaas toe
  • breek de eieren boven de ovenschaal en laat ze erin glijden
  • knip de bieslook in stukjes en strooi 2/3 over het gerecht
  • verwarm de oeuf en cocotte 15-20 minuten in de voorverwarmde oven
  • strooi de rest van de bieslook er overheen
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 2 personen
Door: Jennifer
ei uit de oven met spinazie, aubergine en tomaat
Oeuf en cocotte, net uit de oven