Gewokte spinazie, spinazie Ć” la crĆØme, verse spinazie als salade, gekookte spinazie, spinazie in een ovenschotel: met spinazie kan je veel doen. Ga jij standaard voor de diepvriesspinazie Ć” la crĆØme? Probeer dan eens dit gewokte spinazie recept met amandelen, geitenkaas, pijnboompitten en zongedroogde tomaatjes.

Een verrassend lekker en simpel vegetarisch hoofdgerecht. Wist je al dat je spinazie maar heel kort hoeft te wokken? Op heet vuur in een wokpan slinkt de spinazie razendsnel. Je tovert dit gewokte spinazie recept dus ook nog eens in een mum van tijd op tafel.

Spinazie is gezond

Toen we voor het eerst spinazie in Nederland gebruikten, was dat niet om het op te eten, maar als medicijn! We gebruikten het als laxeermiddel in de 12e eeuw. Dit komt door het oxaalzuur dat in spinazie zit. Deze stof zorgt er ook voor dat je soms zo’n raar droog gevoel hebt in je mond na het eten van spinazie. Oxaalzuur komt van nature in planten (bijv. ook in bieten, rabarber en peterselie) voor om insecten te weren, het geeft insecten een raar gevoel aan hun tanden. En onze tanden soms ook dus! Maar dit kan verder geen kwaad. Oxalaten binden zich aan calcium. Het gaat natuurlijk maar om hele kleine hoeveelheden, maar je zou kunnen zeggen dat je voedsel met oxaalzuur het beste kan eten in combinatie met producten die calcium bevatten, zoals in dit recept de geitenkaas, zodat er geen calcium aan je lichaam wordt onttrokken. Maar wist je dat spinazie zelf ook calcium bevat? De oxalaten kunnen dus een groot deel van de calcium in de spinazie zelf gebruiken! Nu denk je misschien: is spinazie nu wel goed voor me? Zeker weten, spinazie bevat ongelofelijk veel vitamines en mineralen (zoals ijzer, kalium, magnesium, fosfor, natrium en vitamine B1, B2, B3, B6, C en E) die heel veel goeds doen voor je lichaam. De sleutel is variatie: eet gevarieerd en je krijgt een mooi pakket aan verschillende voedingsstoffen binnen en loopt niet het risico te veel van een stof binnen te krijgen die in grote hoeveelheden een nadelig effect voor je lichaam kan hebben. Lekker genieten dus van deze gewokte spinazie met amandelen en geitenkaas, maar niet Ć©lke dag. Dat zou ook wel erg saai worden en we hebben nog zoveel meer lekkere recepten voor je bedacht!

Gewokte spinazie met amandelen en geitenkaas

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 400 gr spinazie - vers
  • 75 gr Zongedroogde tomaten
  • 50 gr Amandelen - ongezouten en ongebrand
  • 25 gr Pijnboompitten
  • 100 gr Geitenkaas
  • 3 el Olijfolie
  • Peper - naar smaak

Zo maak je het

  • Was de spinazie goed af
  • Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes
  • Wok de spinazie in 2 delen (omdat het anders vast niet in de pan past) totdat het goed geslonken is, ongeveer 5 minuten op hoog vuur met de olijfolie
  • Bak ondertussen de pijnboompitten en amandelen lichtbruin in een pannetje
  • Verdeel de gewokte spinazie over 2 borden en strooi de noten en tomaatreepjes er overheen
  • Brokkel nu de geitenkaas boven de spinazie en strooi wat peper over je gerecht
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven