Een op en top wintersoepje, deze preisoep. En vullen dat hij doet! Na het eten van deze heerlijke preisoep zit je goed vol. Heel góed vol zelfs, want deze soep staat bol van de vitamines, mineralen en vezels door de enorme hoeveelheid groente die we gebruiken. De flinke hoeveelheid gember die we gebruiken verwarmd je lichaam. Heerlijk op koude winterdagen.

Deze preisoep is genoeg voor ongeveer anderhalf schaaltje per persoon. Of twee grote soepborden. Als we de hoeveelheid groente bij elkaar optellen en door twee delen kom je op ongeveer 400 gram groente per persoon. Dat is al twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente! Alle groente bij elkaar zorgen voor een breed arsenaal aan belangrijke vitamines en mineralen. De wortel bijvoorbeeld, is zeer rijk aan caroteen. Caroteen is een krachtig antioxidant dat vrije radicalen in ons lichaam neutraliseert. Caroteen is ook de stof die de wortel oranje kleurt. Naast de caroteen bevat de wortel nog veel meer goede voedingsstoffen. Pectine bijvoorbeeld. Deze in water oplosbare vezel zorgt ervoor dat de darmen gestimuleerd worden en dat de ontlasting soepel blijft omdat het veel vocht vasthoudt.

Preisoep maken is makkelijk

Het bereiden van deze preisoep is een fluitje van een cent. Leuke uitdrukking ;-) Een fluitje van een cent betekende volgens de Dikke van Dale dat het fluitje vroeger echt maar één cent koste. En omdat iedereen op een fluitje kon spelen was het heel gemakkelijk. Vandaar dat ‘een fluitje van een cent’, gemakkelijk of simpel betekent. Het maken van deze preisoep is dus erg simpel: alle ingrediënten grof snijden, even kort bakken in een lekker klontje roomboter, dan de bouillon erbij, even kort koken en pureren met de staafmixer, de keukenmachine of de blender. Simpeler kan bijna niet.

Voor de bouillon gebruiken we trouwens smaakversterker-vrije bouillonpoeder. Deze is te verkrijgen bij de reformwinkel. De Tuinen of de G&W.

preisoep met wortel en gember

30 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr Prei
  • 500 gr Winterpeen
  • 2 tenen Knoflook
  • 50 gr gembe - vers
  • 2 gr rozemarijn - vers
  • 20 gr Roomboter
  • 750 ml Bouillon

Zo maak je het

  • Snijd de prei in ringen en was deze goed
  • Pel de knoflook en schil de gember
  • Snijd de wortel en de gember in grove stukken en snijd de knoflook fijn
  • Verwarm de roomboter in een pan en bak hierin alle gesneden ingrediënten en de blaadjes rozemarijn ongeveer 5 minuten zachtjes op matig vuur
  • Vul de waterkoker met 750ml water, zodra het kookt voeg je het bij de groente
  • Laat het 15 minuutjes zachtjes pruttelen met het deksel op de pan
  • Pureer nu de alle ingrediënten met een staafmixer, of giet de soep over in een blender of grote keukenmachine

Tip

Tip van lezer Mireille: Roer voordat je de soep serveert er een scheutje room door om hem wat zachter van smaak te maken
Print dit recept
Recept: Avondeten, Diner, Hoofdgerecht, Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven
test