De dag beginnen met vers fruit, haver, zuivel en kokos. Dat is een goed begin! Dit lekkere en simpele ontbijtrecept met granaatappel geeft je genoeg energie voor een fitte en frisse start.

Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik vind namelijk dat alles wat je eet op een dag belangrijk is. Of dat nu je ontbijt, je lunch, je avondmaaltijd of je tussendoortje is. Elke maaltijd of beter gezegd alles wat je eet zou een bijdrage moeten leveren aan een gezond en fit lichaam. Voor mij houdt dat in dat ik wil zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan belangrijke voedingsstoffen voor elke maaltijd of tussendoortje.

Granaatappel is gezond

De granaatappel die wij in Nederland kopen is meestal afkomstig uit het gebied rond de Middellandse zee. Hier is het klimaat optimaal voor de kweek. Oorspronkelijk komt de granaatappel uit Perzië.
Granaatappels zijn een bron van vitamine C en kalium. Maar in het bijzonder zijn ze rijk aan polyfenolen. Dit zijn krachtige anti-oxidanten die de schadelijke werking van vrije-radicalen tegenwerkt.

Polyfenolen en Caseïne

Er wordt hier en daar op internet geschreven dat de caseïne (een eiwit) uit de yoghurt er voor zou zorgen dat de opname van polyfenolen voor een deel gehinderd wordt. Ik heb hier geen onderzoek over kunnen vinden. Mocht iemand mij hier aan kunnen helpen dan hoor ik dat graag natuurlijk. Mocht het inderdaad zo zijn dat de caseïne de opname iets vermindert dan zou het in dit geval niet zo heel erg belangrijk zijn. De hoeveelheid polyfenolen in granaatappel is namelijk erg groot. Het deel dat wel opgenomen kan worden heeft nog steeds een positieve werking voor het lichaam.

Granaatappel haver ontbijt met yoghurt en kokos

10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 60 gr Havervlokken - geen havermout
  • 1 Granaatappel
  • 150 ml Yoghurt - afhankelijk van de grootte van je glas of schaaltje
  • 15 gr Geraspte kokos

Zo maak je het

  • Pak een grote schaal en een pollepel, snijd de granaatappel in tweeën. Houd een helft in de kom en sla met de bolle kant van de pollepel op de schil. De pitjes vallen er nu uit. Ga door totdat alle pitjes in de schaal liggen en herhaal dit met de andere helft
  • Doe de haver in een andere kom en meng dit met de geraspte kokos
  • Verdeel om en om yoghurt, de haver met kokos en de granaatappel in twee glazen
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven