Spruiten liggen in deze periode van het jaar (oktober-november) met bakken vol in de supermarkt te wachten totdat ze op je bord belanden. Deze groene gezondheidsbommetjes vragen erom massaal gegeten te worden. Heerlijk van Hollandse bodem zitten ze vol met goede stofjes die belangrijk zijn om ons lichaam gezond te houden. Tijd voor een snel recept met spruiten. 

Spruiten worden ook wel spruitkool genoemd. Het zijn de okselknoppen van de Brassica oleracea die geoogst wordt van augustus tot maart. Het hoogtepunt van de oogst vindt plaats in oktober en november. In deze maanden zijn ze vaak in de aanbieding bij de supermarkt. Maak er gretig gebruik van en maak een van onze heerlijke recepten met spruiten. Heb je bijvoorbeeld onze spruitjes uit de oven met kaas al eens geprobeerd? Of de variant met gehakt en spruitjes uit de oven? Wil je helemaal wat anders doen met spruitjes, probeer dan eens onze verrassend lekkere spruitjessalade.

Spruiten eten verlaagt mogelijk het risico op het krijgen van kanker

“Mogelijk” moet ik erbij schrijven omdat onderzoek sterke aanwijzingen geeft maar dit niet kan bewijzen. Spruiten bevatten, net zoals broccoli, veel glucosinolaten. Deze stofjes worden door het bereiden van de spruiten door enzymen omgezet in sulforafaan. Sulforafaan beschermt het lichaam tegen stoffen die de vorming van kanker bevorderen. Deze kanker bevorderende stoffen worden HDAC’s genoemd (histone deacetylase). Er zijn meerdere medicijnen op de markt die zich richten op het verminderen van HDAC’s om zo met succes bepaalde vormen van kanker te onderdrukken. Sulforafaan uit spruiten vermindert ook de vorming van deze HDAC’s. Echter is, en zal er nooit onderzoek gedaan worden waarbij mensen die kanker hebben op een dieet van spruiten gezet worden. Daarom kun je niet zeggen “spruiten beschermen tegen de vorming van kanker”. Aannemelijk is het wel. Daarbij is wel bewezen dat mensen die veel groente en fruit eten een lager risico hebben op het krijgen van kanker. Indirect draagt dit wel bij aan de stelling dat spruiten eten mogelijk het risico verlaagt op het krijgen van kanker.

Spruiten zijn vies, maar niet als je ze lekker bereidt

Genoeg over vervelende ziektes. Spruiten eten is gezond en dus is het belangrijk ze regelmatig op te nemen in je dieet. Helaas hoor ik nog vaak om mij heen dat mensen deze groene gezondheidsbommetjes links laten liggen omdat: “ze ze vies vinden”. Bereiding is alles. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een gekookt spruitje zonder iets erbij ook niet erg lekker vind. Maar als ik ze kort kook en ze vervolgens eet met heerlijke smaakmakers, zoals we in dit recept doen, dan smul ik ervan. En dat willen we graag aan iedereen die spruitjes ‘vies’ vindt vertellen. Maak ze op onze manier en je vindt ze heerlijk! Ik beloof het :-) Genieten van gezond eten is echt mogelijk. En als je dat doet geniet je er dubbel van. Ten eerste omdat je lekker zit te eten, en ten tweede omdat je met dat eten goed voor je lichaam zorgt. Win win.

Snel recept met spruitjes

Heerlijk spruitjes gerecht dat snel op tafel staat
3 min
17 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 250 gr champignons
 • 2 uien
 • 2 rode paprika's
 • 2 tenen Knoflook
 • 100 gr Spekreepjes
 • 500 gr Spruiten
 • Peper - naar smaak

Zo maak je het

 • Snijd de champignons in stukjes, de uien in ringen, de paprika's in blokjes en hak de knoflook fijn
 • Doe de gesneden ingrediënten samen met de spekreepjes in een ruime pan en zet het vuur aan (geen vet toevoegen)
 • Bak onder regelmatig doorscheppen tot het vocht dat vrij komt verdampt is (ongeveer 10 tot 15 minuten)
 • Snijd de kapjes van de spruiten en kook ze 5 minuten. Giet ze af en laat ze uitstomen
 • Voeg de spruiten toe aan de rest van het gerecht zodra dat klaar is en bak de spruiten nog 2 minuten mee
 • Serveer met een flinke hoeveelheid vers gemalen peper
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven

 

Bak de uien, champignons, paprika, knoflook en spekblokjes ongeveer 15 minuten

Kook ondertussen de spruitjes

Voeg de spruitjes toe, schep door elkaar en bak nog even mee