Witlof uit de oven met appel en walnoten
Witlof uit de oven is een bekend recept en wordt vaak gecombineerd met ham en kaas. Een heerlijke klassieker, maar wist je dat witlof ook lekker smaakt met appel, walnoten en geitenkaas? Veel mensen houden niet van de iets bittere smaak van witlof. Het scheelt al een hoop als je de kern van de witlof verwijdert, die smaakt het bitterst. Als je vervolgens iets zouts (bijvoorbeeld kaas of spek) of iets zoets (zoals appel) aan de witlof toevoegt, heft dat de bitterheid een beetje op. Witlof is super gezond! Het stimuleert de spijsvertering, helpt de lever ontgiften en de vezels in witlof zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen beter in je lichaam worden opgenomen. Kortom, niet meer laten liggen, die witlof. ;-)
Witlof uit de oven met appel en walnoten
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit recept is voor: 2 porties
Dit heb je nodig
- 500 gr Witlof
- 150 gr Geitenkaas
- 70 gr Walnoten - ongezouten
- 150 gr Crème fraiche
- 1 Appel
- Peper
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snij de witlof doormidden en verwijder het binnenste gedeelte
- Snij de halve stronken doormidden, haal de bladen los van elkaar
- Leg de bladen in een grote kom en schep de crème fraiche en peper er doorheen
- Schil de appel, snij in blokjes en meng door de witlof
- Leg de witlof in een ingevette ovenschaal
- Verkruimel de geitenkaas over de witlof
- Breek de walnoten boven de witlof in kleine stukken
- Strooi eventueel nog wat uien- en knoflookpoeder over de witlof
- Zet de ovenschaal voor 15 minuten in de oven
Print dit recept
Porties: 2
Ik ga het vandaag maken.
Vraag, welk bijgerecht past hier bij
De ovenschotel is heerlijk. Fijn om iets gevonden te hebben waar geen ham in zit.
Ik heb de walnoten, waar ik niet tegen kan, vervangen door pecanoten.
Heerlijk recept! Gevonden omdat ik gezocht had op gezonde witlof schotel. In plaats van crème fraiche heb ik yoghurt gebruikt en werkt ook goed!
Ik reageer niet vaak op een recept maar dit is echt heel erg lekker, en makkelijk!
Ik had het enkel met lof en appel en wat ui gedaan, creme fraiche maar geen kaas (voor de calorietjes ;-) ) en dat was al mega lekker!
Ik ga deze vaker maken. Zelfs koud de volgende dag heel lekker.
Hi Stefanie,
Wat leuk om te lezen dat je het zo lekker vond.
Groetjes,
Sven
Verrukkelijk! Ik denk dat het met blauwe kaas ook een succes zal zijn. Ik ga het zeker vaker maken.
Hoeveel peper en knoflook poeder gebruik ik in dit gerecht?
Héérlijk recept, ik experimenteer er steeds een beetje mee. Dubbele hoeveelheid walnoten bijvoorbeeld; dat maakte het helaas niet lekkerder. Geitenkaas-met-honing (die rondjes) is wél een lekkere variant. En hebben we echte vleesliefhebbers te eten dan serveer ik er gewoon een tartaartje of ander stukje vlees bij.
Nu ben ik nog op zoek naar een passend voorgerecht; iemand een tip?
Mmmm dit is heerlijk. Eindelijk een witlof recept zonder ham. In m’n zwangerschap nu heb ik even heel weinig behoefte aan vlees. Heb de witlof ook eerst in sinaasappelsap gekookt, fijne toevoeging. En de geitenkaas vervangen door belegen en mozzarella. Vraag me af of het met gorgonzola misschien ook lekker zou zijn?! Ook nog een rode ui toegevoegd, mjam. Blijft het bij jullie ook zo vochtig of heb ik gewoon teveel creme fraiche gebruikt?
Ik heb de witlof eerst een minuutje gekookt in sinaasappelsap. Daarna 15 minuten in de oven. Heerlijk.
Wat een goed idee!!
Leuk recept misschien. Alleen de Postcode loterij zit er overheen en kan niet worden verwijderd.
Heerlijke variatie! Mijn ervaring was wel dat het gerecht langer dan 15 min (+- 25 minuten) in de oven moest om de lofjes gaar te krijgen. Verder alle lof ;-)!
Groet
Nienke
Nog steeds een verschrikkelijk lekker gerecht! Mooie vega aanvulling bij het gourmetten
Het is een heerlijk gerecht. Ik heb de rondjes geitenkaas gebruikt, 3/4 was met honing. Tekoop bij de supermarkt.
Ik ga deze schotel zeker vaker maken, echt lekker!
Kan je ook een andere kaas gebruiken? Ik houd nl. echt niet van geitenkaas.
Hoi Yvonne,
Je kunt ook andere kaas gebruiken hoor. Geraspte jonge kaas bijvoorbeeld. Misschien moet je dan de walnoten vervangen door pijnboompitjes. We zijn benieuwd wat je er van gemaakt hebt…?
Groetjes,
Sven
NEE
haha
Hoi Miranda, wij gebruiken zachte geitenkaas, maar ik denk dat harde geitenkaas ook lekker is. Daar zit nog meer smaak aan en het smelt in de oven.
Bedoel je zachte (chevre) of harde geitenkaas?
Hoi Isabelle,
heel erg bedankt! Super leuk dat je de tonijnsalade gaat maken. Ik ben benieuwd hoe je ‘m vindt.
Allereerst complimenten voor de mooie website en de lekkere recepten! Ik ga vanmiddag de tonijnsalade maken en de witlofschotel met appel, walnoten en geitenkaas lijkt me ook het proberen waard!