Citroen is de smaakmaker in dit soeprecept. Met als resultaat een friszurige soep die heerlijk combineert met zoutige zalmsnippers. Deze citroensoep is een lekkere verrassing! Maar natuurlijk gaat er nog meer groente in. Gele courgettes (groene kunnen ook, maar geel is leuker voor de kleur) en bleekselderij. Dit recept is er voor iedereen die lekker wil nazomeren. Het is als een zonnetje die nog even heerlijk op je gebruinde benen schijnt.

Ik kwam op het idee om citroensoep te maken door een Grieks gerecht dat ik tegenkwam: avgolemono. Dit is een soep op basis van citroen en ei met kip en rijst. Het klonk me heerlijk fris in de oren. Maar qua voedingswaarde mis ik groente. In de supermarkt zag ik gele courgettes liggen en zo ontstond het idee om een citroensoep te maken met courgette. Zonder kip en rijst.

citroensoep

Om wel in het Griekse sfeertje te blijven en de soep een beetje romigheid te geven, heb ik Griekse yoghurt toegevoegd. Zalmsnippers en verse dille maken het wat mij betreft helemaal af. Deze citroensoep is voedzaam, snel en ongelofelijk lekker!

citroensoep met Griekse yogjhurt

Gele courgette lijkt erg op zijn groene broertje. Het heeft ook vrijwel dezelfde smaak. Je kunt de gele courgette in dit recept daardoor 1 op 1 vervangen door groene courgette. Maarja, die gele kleur doet het wel erg leuk in deze citroensoep. Gele courgette uit Nederland is verkrijgbaar van februari t/m november.

Citroensoep met zalmsnippers

Een heerlijke friszurige en zonnige soep met citroen
5 min
15 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 gele courgettes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 el olijfolie
  • 1 citroen - biologisch
  • 10 gr dille - vers
  • 1 teen knoflook
  • 1 liter bouillon
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 200 gr zalmsnippers
  • scheutje olijfolie - extra vergine
  • grove peper

Zo maak je het

  • snijd de courgettes in blokjes en de stengels bleekselderij in plakjes
  • bak de courgette en bleekselderij 5 minuten in een soeppan met een scheutje olijfolie
  • pel intussen de knoflook en snijd fijn, rasp de schil van de citroen en houd de citroenzeste apart, knijp de citroen uit boven een bakje en verwijder de pitjes
  • snijd de verse dille fijn
  • doe de citroensap en de knoflook in de soeppan en voeg de bouillon en de helft van de dille toe, breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken
  • haal de pan van het vuur, pureer de soep en voeg 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt toe, meng door de soep
  • serveer de citroensoep met een eetlepel Griekse yoghurt, de zalmsnippers, een scheutje extra vergine olijfolie, de citroen zeste en wat grove peper
Print dit recept
Recept: Avondeten, Hoofdgerecht, Soep
Porties: 2 personen
Door: Jennifer
citroensoep met zalmsnippers en Griekse yoghurt