Ontbijten met havermoutpap! Het is een lekker en voedzaam ontbijt. Het is alweer een hele tijd geleden dat we havermout ontdekten als gezond ontbijt. Het staat bij ons minimaal een keer per week op het menu. Geschikt voor jong en oud. Dit is het basisrecept voor havermoutpap. Mega lekker, gezond en makkelijk om te maken.

Ik miste echt nog een fijn basisrecept voor havermoutpap op onze website. Dit ontbijt is inmiddels zo gewoon voor ons om te maken, dat ik er nooit meer aan dacht om het op voedzaam & snel te plaatsen. Hoog tijd om het lekkerste basisrecept voor havermoutpap met jullie te delen.

Havermout, melk, appel, banaan en rozijnen. That’s it! Gebruik een steelpan en houd het vuur laag, zo zorg je ervoor dat de pap niet aanbrandt en hij de perfecte textuur krijgt. Ga je de hoeveelheden afwegen? Pak dan direct een klein glaasje of kopje en doe de helft van de havermout erin. Dit is de hoeveelheid voor één persoon. Als je twee keer dezelfde hoeveelheid melk gebruikt, zit je altijd goed.

Je gebruikt dus per persoon één deel havermout en twee delen melk. Dat is de perfecte verhouding voor havermoutpap.

Havermoutpap is ideaal om te maken als je fruit net iets te rijp is. Een appel met rimpels is niet meer lekker om uit het vuistje te eten, maar perfect om te gebruiken in havermoutpap. Hetzelfde geldt voor een iets te rijpe banaan. Die zijn namelijk heerlijk zoet in pap! Het zijn ook precies de stuks fruit die in het basisrecept thuishoren.

Variëren met dit basisrecept

Natuurlijk kun je ook lekker variëren met dit basisrecept. Als de verhouding melk-havermout goed zit, kun je fruit uit het seizoen toevoegen. Zo is dit ook een heerlijke combi met bosbessen. Of met peer. Of mango met rauw cacao! Je kunt de melk ook vervangen door bijvoorbeeld lactofree, als je last hebt van lactose intolerantie.

Havermoutpap basisrecept

5 min
10 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr havermout
  • 400 ml volle melk
  • 1 banaan
  • 1 appel
  • rozijnen

Zo maak je het

  • doe de havermout en melk in een steelpan, zet op laag vuur
  • pel de banaan en snijd het vruchtvlees in plakjes, roer door de havermout
  • schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes, roer door de havermout
  • voeg tot slot een handje rozijnen toe, blijf de havermoutpap roeren totdat ie een lobbige structuur heeft
  • schep de warme havermoutpap in schaaltjes

Tip

voeg een handje walnoten toe
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Porties: 2 personen
Door: Jennifer