Een zondags ontbijtje is leuk om iemand te verrassen, als een ontbijtje op bed voor je vriend, vriendin, man of vrouw op Valentijnsdag, voor moeder op moederdag, voor vader op vaderdag, of gewoon zomaar. Een zondags ontbijtje kan eigenlijk altijd wel, als je de komende twee uur maar nergens heen hoeft. Een zondags ontbijtje staat voor mij gelijk aan relaxen, knuffelen en langzaam eten. 

Zo’n ontbijtje op bed, of een zondags ontbijtje aan tafel met de krant of een reisgids maken we wel vaker, maar we hadden er nog nooit een recept van gemaakt voor op Voedzaam & Snel. Dat moest maar eens gebeuren. Veel mensen zien croissantjes, beschuit of witte broodjes voor zich bij de gedachte aan een ontbijt op bed. Natuurlijk kan dat wel een keertje, maar we laten graag zien dat het ook voedzaam kan!

We combineren lekker fruit (meloen en appel) met vette vis (gerookte zalm), een gekookt eitje (jeeuuh) en wat kaas van de kaasboer (jummie). En natuurlijk mag de verse jus d’ orange niet ontbreken! Heb je zin in om je nog meer uit te leven? Maak eens een granaatappelsap met een sapcentrifuge.

Om het ontbijtje compleet te maken hebben we kappertjes, basilicum en rucolakers toegevoegd. Maar het kan ook zonder, of met dille, munt en alfalfa. Of misschien heb je nog een ander lekker idee? Kruiden en kiemgroenten bevatten een mooi rijtje aan vitamines en mineralen. Kappertjes zijn ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant, ze worden vaak ingelegd in azijn. Daarom smaken ze dus een beetje zuur! Dat is lekker verfrissend bij zoutige gerookte zalm.

Tip: strooi geen zout over je eitje. De gerookte zalm bevat al genoeg zout!

Zondags ontbijtje

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 Ei eren
  • 4 Perssinaasappels
  • 1/2 Galiameloen
  • 6 plakjes Belegen kaas - kaasschaaf plakjes
  • 125 gr Gerookte zalm
  • 1 Appel - bijvoorbeeld Pink Lady
  • kappertjes, basilicum, rucolakers - als garnering

Zo maak je het

  • Kook de eitjes naar wens
  • Pers de sinaasappels uit en giet het sap in twee glazen
  • Snijd het vruchtvlees van de galiameloen in blokjes en leg ze in twee schaaltjes
  • Leg de plakjes kaas en gerookte zalm op twee borden
  • Snijd de appel in vieren, verwijder de kern en snijd de partjes ieder in drieën, leg tussen de zalm en kaas
  • Strooi nog wat kappertjes over de zalm, leg wat blaadjes basilicum op de meloen en leg een pluk rucolakers op de plakjes kaas, ter garnering en natuurlijk ook om op te eten
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer