Overal om mij heen hoor ik mensen die ziek zijn of zelfs de griep hebben. Helaas kun je er weinig aan doen om het echt te voorkomen. Je kunt er wel voor zorgen dat je lichaam weerbaar is waardoor je sneller herstelt en de verschijnselen beperkt blijven.

De heersende griepgolf bracht mij op het idee om een smoothie te maken met zo veel mogelijk weerstandondersteunende stoffen erin. Ik wil er alles aan doen om griep of verkoudheid te voorkomen.

Wat is weerstand eigenlijk?

We noemen het vaak weerstand, in de zin van: weerstand bieden tegen virussen en bacteriën. Maar eigenlijk heet dit het immuunsyteem. Dit slimme systeem gaat de strijd aan met schadelijke indringers en zorgt er voor dat ons lichaam beschermd wordt.

Het immuunsysteem omvat een aantal lagen van bescherming ter voorkoming van het binnendringen van virussen en bacteriën.

De eerste laag is onze huid aan de buitenkant van ons lichaam. Vervolgens vormen de slijmvliezen aan de binnenkant van onze neus en mond de volgende barrière tegen indringers. Maar ook de darmen zijn bekleed met een beschermende laag slijmvlies. Weet een virus of bacterie toch ons lichaam binnen te dringen, dan nemen de immuuncellen (verschillende type witte bloedcellen) het over. Immuuncellen bevinden zich in het bloed en in het lymfestelsel.

Er zijn enorm veel verschillende type witte bloedcellen met allemaal een specifieke taak in het bestrijden van indringers. Zo zijn er bijvoorbeeld de ‘scanners’. Dit zijn cellen die alles om zich heen scannen zodat indringers snel gevonden worden. Als een indringer gevonden is wordt een signaal afgegeven waardoor de ‘opruimcellen’ de indringer onschadelijk maken. Heb je een wondje? Dan zijn er specifieke witte bloedcellen die er voor zorgen dat de bloedtoevoer naar het beschadigde gebied wordt vergroot zodat het sneller geneest. Andere cellen vormen een barrière tegen indringers op het beschadigde stukje huid.

Houd je weerstand op peil

Een gezonde leefstijl en een gezond lichaam = een optimaal functionerend immuunsysteem. De groene smoothie uit dit recept is leuk maar het is geen wondermiddel. De ingrediënten ondersteunen de weerstand, maar de beste weerstand krijg je door een gezond leefpatroon aan te houden. Eet elke dag minimaal 250 gram groente. Zorg voor de juiste vetten. Drink voldoende water, houd je darmen gezond. Mijd slechte invloeden zoals roken, alcohol, luchtvervuiling, stress en te weinig slaap. Beweeg elke dag matig tot intensief voor minimaal een uur. Kom elke dag buiten, maak wandelingen in de natuur. Zit niet te lang stil, etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Hiermee bouw je een sterk immuunsysteem en een weerbaar lichaam.

Laat deze smoothie onderdeel zijn van je gezonde leefpatroon.

Weerstandondersteunende smoothie

Smoothie met ingredienten die de weerstand ondersteunen
5 min
5 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 1 porties

Dit heb je nodig

  • 250 ml kefir - gefermenteerde melk
  • 1 banaan
  • 10 gr gember - vers
  • 75 gr boerenkool
  • 1 grapefruit
  • 20 gr amandelen
  • 20 gr walnoten
  • 10 gr broccolikiemen - of andere kiemen naar keuze

Zo maak je het

  • Schil de gember en de grapefruit en doe samen met de andere ingrediënten in de blender
  • Blend tot een gladde drank en drink direct op
Print dit recept
Recept: lunch, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Groen, Smoothie, Weerstand
Porties: 1
Door: Sven