Bananenbrood van amandelmeel is een gezonder alternatief voor het standaard bananenbrood waar gebruik wordt gemaakt van bloem. Amandelmeel bevat meer vitamines, meer mineralen, meer gezonde vetten, geen gluten en geen koolhydraten. Het recept zelf is niet koolhydraatarm omdat bananen, dadels en vijgen die we in dit recept gebruiken wel koolhydraten bevatten.

Waar komt bananenbrood vandaan

Het is niet geheel duidelijk door wie of waar als eerste bananenbrood werd gemaakt. Verschillende sites melden dat het van oorsprong een Zuid-Amerikaans recept is. De overrijpe bananen die niet verkocht konden worden, werden gebruikt voor het bakken van bananenbrood. De eerste recepten voor bananenbrood worden echter gevonden in Amerikaanse kookboeken uit 1930. Na de introductie van bakpoeder was het mogelijk om een compact beslag met bananen luchtig en droog van binnen te krijgen.

Bananenbrood met amandelmeel i.p.v. bloem

Bloem wordt gemaakt van graan dat veel koolhydraten bevat. Bloem is een eindproduct dat ontdaan is van de zemelen en kiemen. Bloem bevat erg weinig voedingsstoffen. Amandelmeel daarentegen is een totaal ander product. Amandelmeel wordt gemaakt van vermalen amandelen. Een amandel is een noot die rijk is aan belangrijke vitamines, waaronder vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Maar echt bijzonder zijn de hoeveelheden mineralen. Amandel of amandelmeel bevat per 100 gram: (ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)

  • Natrium        4 mg = 2% ADH
  • Kalium          850 mg = geen ADH voor vastgesteld
  • Calcium         250 mg = 25% ADH
  • Fosfor           450 mg = 80% ADH
  • Ijzer               4,1 mg = 50% ADH
  • Magnesium  150 mg = 42% ADH
  • Koper            0,8 mg = 95% ADH
  • Zink               2 mg = 25% ADH

Naast de vitamines en mineralen bevat amandelmeel per 100 gram 20 gram belangrijke eiwitten, 35 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en 12 gram meervoudig onverzadigde vetten. Zo is amandelmeel een belangrijke bron van omega 3 en omega 6 vetzuren. Een ander groot voordeel voor het gebruik van amandelmeel in bananenbrood is dat het in tegenstelling tot bloem geen gluten bevat. Dit bananenbrood recept is daardoor geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Bananenbrood is gezond

Bananenbrood is erg gezond. Naast de amandelmeel gebruiken we uiteraard banaan in dit recept. Maar ook gedroogde vijgen, dadels en walnoten. Om het geheel te binden gebruiken we ei. Alle gebruikte producten voor het maken van dit bananenbrood zijn rijk aan uiteenlopende gezonde maar vooral belangrijke voedingsstoffen. Voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Hoewel het ‘brood’ wordt genoemd hebben wij het gisteren als plakje cake gegeten bij een kopje thee. Ik denk dat dat eigenlijk ook een betere benaming is voor dit recept. De bananencake is eigenlijk een super gezonde snack die in tegenstelling tot voorverpakte koekjes je lichaam echt voedt. Het bananenbrood is een verantwoord tussendoortje.

Bananenbrood recept

Ons recept voor bananenbrood is makkelijk en simpel te maken. Voor het recept hebben we ons laten inspireren door de vele recepten die ervoor te vinden zijn op het internet. Hier en daar hebben we aanpassingen gedaan om het nog wat gezonder te maken. Het recept is makkelijk om te maken. We gebruiken in dit recept een keukenmachine maar met een scherp mes om de vijgen en dadels te hakken en een vork om de bananen te prakken moet het ook lukken. Je hebt dan alleen wat meer geduld en tijd nodig ;-)

Bananenbrood van amandelmeel glutenvrij

In dit recept gebruiken we amandelmeel voor het beslag, lekker voedzaam en gezond!
25 min
55 min
1 uur 20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr Amandelmeel
  • 3 Bananen
  • 40 gr vijgen - gedroogd
  • 40 gr dadels - vers, zonder pit
  • 60 gr Walnoten
  • 3 Eieren
  • 1/2 Zout
  • 1 tl Bakpoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Ontpit de dadels en snij de steeltjes van de vijgen
  • Maal de dadels, vijgen en de rijpe bananen tot een glad mengsel in de keukenmachine
  • Klop de eieren goed luchtig in een grote kom en roer hier de amandelmeel en het mengsel uit de keukenmachine doorheen
  • Hak de walnoten grof en roer ze samen met het zout en bakpoeder door het beslag
  • Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het mengsel erin
  • Plaats in de voorverwarmde oven voor 55 minuten
  • Zodra het brood klaar is, til je het voorzichtig met het bakpapier uit het cakeblik
  • Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen op een rooster
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 10
Door: Sven
test