Oh Yeah, deze brownies van zoete aardappel zijn de beste EVER. Het klinkt misschien raar: een brownie van zoete aardappel. Maar het vruchtvlees van een gepofte aardappel heeft de perfecte textuur voor een smeuïge brownie. En, in combinatie met dadels, genoeg zoetigheid. Suiker toevoegen is dus niet nodig bij dit brownie recept.

Voordat ik je vertel hoe je deze zalige brownies maakt, moet ik eerst iets opbiechten. Ik heb ze niet helemaal zelf bedacht. Mijn vriendin Yvonne woont in Dubai. Ooit vertrok ze naar Dubai om er een jaartje te werken. Inmiddels is ze helemaal gesetteld en heeft ze het er geweldig naar haar zin. Ze heeft ook een dochtertje die ongeveer net zo oud is als die van mij. Dus je raad het al: we wisselen geregeld foto’s en ervaringen uit. En zo stuurde ze me laatst een foto van een brownie, gemaakt van zoete aardappel.

brownies van zoete aardappel

Deliciously Ella

Ik dacht gelijk: ja natuurlijk. Zoete aardappel is zoet en smeuïg. Het perfecte ingrediënt voor een brownie. Het recept bleek afkomstig van Deliciously Ella. Een Britse foodie die niet alleen een blog heeft vol lekkere recepten voor een plant based lifestyle, maar ook boeken schrijft, een deli heeft en zelfs een eigen productenlijn op de markt heeft gebracht. En dan heet ze ook nog Ella! Ik heb haar recept opgezocht, het een klein beetje aangepast en getest. Zo heb ik de maple syrup achterwege gelaten. De dadels en zoete aardappel zijn al vrij zoet, dus ik vond het niet nodig om extra suiker toe te voegen.

vegan brownies van zoete aardappel

Vegan brownies van zoete aardappel maken

Ella poft de aardappels in een steamer. Wij hebben de aardappels gepoft in de oven. Hoe kleiner de zoete aardappels zijn, hoe eerder ze gaar zijn.

brownies van zoete aardappel

Je kunt het beste verse dadels gebruiken, die zijn zachter en maken je brownie ook net wat smeuïger. Maar in de supermarkt vind je vaak alleen gedroogde dadels. We hebben deze brownies van zoete aardappel gemaakt met gedroogde dadels, maar dan met 15 stuks ipv 13, en het resultaat was top! Verder gebruiken we rauwe cacao, maar mocht je dat niet hebben dan kun je ook gewone cacaopoeder gebruiken. En de kokosolie kun je ook vervangen door roomboter.

Havermeel konden we gewoon in de supermarkt vinden. Is het bij jou niet te koop, dan kun je altijd havermout vermalen in een keukenmachine.

vegan brownies

Ik heb de brownies de volgende dag meegenomen naar kantoor en ook daar vielen ze goed in de smaak! Onze Ella heeft er ook van gesmuld. Een succes dus! Eerder maakte ik brownies van amandelmeel, dat recept vind je hier.

Brownies van zoete aardappel

De textuur van zoete aardappel is perfect om in een snack te gebruiken
15 min
1 uur 40 min
afkoelen10 min
1 uur 55 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

 • 500 gr zoete aardappel - 3 kleine
 • 13 dadels - medjool
 • 100 gr amandelen
 • 100 gr havermeel
 • 5 el cacaopoeder - rauw
 • snufje zout
 • 2 tl kokosolie - gesmolten

Zo maak je het

 • verwarm de oven voor op 200 graden
 • was de zoete aardappels, droog ze af en pof ze in 40-50 minuten gaar in de oven (nu kun je even iets anders doen)
 • snijd de dadels in stukjes (gebruik je gedroogde dadels, neem er dan ietsje meer, ipv 13, 15 stuks)
 • schep het vruchtvlees van de gepofte aardappels uit de schil en vermaal met de dadels in een keukenmachine
 • doe dit mengsel samen met de rest van de ingrediënten in een schaal en meng alles goed
 • leg een vel bakpapier in een ovenschaaltje en schep hier het beslag in
 • met een extra vel bakpapier kun je het mengsel goed verspreiden in de ovenschaal
 • bak de brownie van zoete aardappel 45-50 minuten in de oven, laat vervolgens 10 minuten afkoelen voordat je de brownie in stukjes snijdt
Print dit recept
Recept: Snack, tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 8 stuks
Door: Jennifer