Ik heb weer brownies gemaakt :-p En dit recept vind ik nog beter en lekkerder dan mijn eerdere brownierecept.Ā Ik zal je uitleggen waarom! Dit verantwoorde brownie recept is speciaal voor de choco-addicts, lees snel verder als je net als ik af en toe chocolade gewoon nodig hebt.Ā 

Mijn eerste browniereceptĀ maakte ik met speltmeel. Speltmeel is een hype op dit moment en ik vond het leuk om dit product eens uit te proberen, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat spelt niet veel meer is dan een graansoort, net als tarwe. Ik gebruikte standaard speltmeel, dat vrij prijzig is (vanwege de hype uiteraard) en niet eens zo Ć¼ber gezond als het lijkt.Ā Wil je speltmeel gebruiken, kies dan voor de volkoren variant, net als bij tarwe. Wij kijken altijd naar het programma Keuringsdienst van waarde, waar ze onderzoek doen naar de verhalen uit ons boodschappenmandje. Super leuk en het helpt je om goed door de mooie verhalen rond producten te kunnen prikken. Ze onderzochten ook het momenteel zo populaire speltmeel.

Maar we hadden het over mijn nieuwe brownie recept! Ik wilde een variant bedenken met amandelmeel, ook niet goedkoop, maar wel erg voedzaam. Het zijn namelijk gemalen amandelen. Het vult daardoor ook meer, waardoor je genoeg hebt aan een klein stukje. En dat heeft alleen maar voordelen.

Brownies zonder toegevoegd suiker

Deze brownies hebben een pure smaak. Eet je op dit moment nog melkchocolade, begin dan nu met afbouwen naar minder zoet. Eerst leer je de basic pure chocolade eten en vervolgens kun je door naar pure chocolade met 85% cacao, of zelfs puurder. Natuurlijk val ik op een zwak moment nog wel eens voor een stukje melkchocolade, maar in mijn basis eetpatroon gebruik ik hele pure chocolade. Ik ben eerder verzadigd en het bevat veel minder suiker. Om de brownies te zoeten gebruik ik rijpe bananen. Die proef je wel, maar ik vind het erg lekker. Ook voeg ik walnoten toe, want wat is een brownie zonder een nootje? De chunks pure chocolade zijn onmisbaar. Natuurlijk is dit brownierecept niet 100% suikervrij, want de pure chocolade en de banaan bevatten een beetje suiker. Maar het is zoveel minder dan een normaal brownierecept waar gemiddeld zo’n 200 gram suiker aan wordt toegevoegd!!

Brownies met een gezonde chocoladetopping

Om de brownies wat meer smeuĆÆgheid te geven, heb ik onze gezonde chocolademousse als topping gebruikt, een briljant idee al zeg ik het zelf :-) Het geeft de brownies precies de smeuĆÆgheid die ze nodig hebben. De houdbaarheid van deze brownies is wel beperkt, de tweede dag zijn ze al iets droger. Maak ze daarom het liefst als je visite hebt, zodat de brownies dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag worden opgegeten. Je kunt de brownies langer bewaren in de koelkast.

Banana chocolate brownies - zonder toegevoegd suiker

10 min
35 min
45 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 200 gr Amandelmeel
  • 2 1/2 Banaan
  • 3 Eieren
  • 65 gr Kokosolie
  • 1 tl Bakpoeder
  • 1/2 tl Zeezout
  • 75 gr Walnoten
  • 75 gr Pure chocolade - 85%
  • 25 gr Cacaopoeder
Voor de topping
  • 1/2 banaan
  • 1/2 avocado
  • 15 gram cacaopoeder

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Prak 2,5 banaan tot moes
  • Smelt de kokosolie, vet een bakblik ermee in en kluts de rest met de eieren
  • Giet dit bij de geprakte banaan en kluts het nog eens
  • Doe het amandelmeel, de bakpoeder, het zeezout en 25 gram cacaopoeder in een schaal
  • Hak de walnoten en de pure chocolade en doe dit in de schaal
  • Giet het banaan-eimengsel erbij en kneed er een nat deeg van
  • Schep het deeg in de ovenschaal, spreid het uit maar druk het niet te veel aan en bak de brownies in 35 minuten gaar in de oven
  • Pureer ondertussen de 1/2 baan, de 1/2 avocado en 15 gram cacaopoeder met een staafmixer of een keukenmachine en bewaar deze mousse in de koelkast
  • Laat de browniecake afkoelen, bestrijk hem met de mousse en snijd hem in kleine blokjes
  • Geniet ervan!
Print dit recept
Recept: gezonde snack, Snacks, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 8
Door: Jennifer