Een simpele en feestelijke homemade snack om uit te delen met kerst: choco bites! Deze christmas snack bestaat uit een klein koekje van pure chocolade met een topping van moerbei, goji bes, amandelnoot, pompoenpit en geraspte kokos. Lekker feestelijk en klein van formaat. Een ideale christmas snack!

En besluit je deze christmas snack last minute te maken: gebruik gewoon wat je in huis hebt voor de topping: noten, gedroogd fruit, gedroogde besjes, cranberries, rozijnen, zonnebloempitten, noem maar op. Feestelijk worden ze sowieso! Zo lang je maar een reep pure chocolade in huis hebt. Maar die hoort bij de standaard inkopen, toch? ;-)

Snelle christmas snack maken

Deze kerst snack is zo gemaakt: smelt de pure chocolade au bain marie. Dat doe je als volgt: vul de waterkoker met water en zet aan. Pak twee schalen: een kleine en een grote. Het liefst van die stalen schalen die de warmte goed geleiden, maar plastic kan ook, het duurt alleen ietsje langer. Breek de chocolade in kleine brokjes en doe ze in de kleine schaal. Vul de grote schaal met een klein laagje heet water en leg daar de kleine schaal in. De chocolade smelt nu geleidelijk en verbrandt niet (wat wel kan gebeuren als je de chocolade in een pannetje op het vuur smelt. Roer af en toe door.  Het voordeel van je chocolade op deze manier smelten, is dat je ook geen witte aanslag op je choco dips krijgt als je de christmas snack hebt laten afkoelen in de koelkast.

Het maken van deze choco bites kost niet veel tijd, maar je moet de chocolade na het smelten wel even 15 minuten laten staan voordat je ze belegd en daarna minimaal een uur laten uitharden in de koelkast. Goed om even rekening mee te houden dus en stress te voorkomen.

De topping voor je choco bites

De topping maakt deze choco bites lekker feestelijk. We hebben een doosje gekocht waarin moerbeien, gojibessen, pompoenpitten en zonnebloempitten in zaten. Geraspte kokos hadden we al in huis, net als wat ongezouten amandelen. We zijn niet zo van de superfoods zoals de goji bessen en moerbeien, omdat ze zo duur zijn. Maar zo af en toe vinden we het wel leuk om ze te gebruiken als afwisseling. Superfood is vooral een marketing label die wordt geplakt op relatief onbekende producten. Zo zouden we spruiten, broccoli en paprika net zo goed super foods kunnen noemen. Maar ja, die verpakken in miniscule hoeveelheden in een luxe healthy verpakking en daar de hoofdprijs voor vragen, tja, dat verkoopt niet zo goed.

Deel deze choco bites uit als christmas snack tijdens de feestdagen. Het is een klein hapje die niet te veel vult, maar wel voldoening geeft door de volle smaak van pure chocolade. En ze zien er mooi uit! Je eet hier zeker weten minder van dan van bijvoorbeeld zoete melk praliné bonbons. Het resultaat: je bent niet misselijk als het voorgerecht nog op tafel gezet moet worden. :-p

Christmas snack | Choco bites

Deze choco bites zijn een lekkere en kleine snack om uit te delen tijdens de feestdagen
20 min
10 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 20 porties

Dit heb je nodig

 • 100 gr Pure chocolade - 86% - 100 gram
 • 20 gr Moerbeien
 • 20 gr Goji bessen
 • 20 gr Pompoenpitten
 • 20 gr Amandelen
 • 10 gr Geraspte kokos

Zo maak je het

 • Smelt de pure chocolade au bain marie (lees in het verhaaltje hierboven hoe je dat doet)
 • Laat de gesmolten chocolade 15 minuten staan, zodat de gesmolten chocolade iets steviger wordt
 • Leg een vel bakpapier op een bakplaat of platte schaal en giet hier voorzichtig met een lepel kleine beetjes chocolade op, het worden vanzelf een beetje ronde koekjes
 • Leg op ieder chocolaatje een topping naar keuze en druk zachtjes aan
 • Laat de choco bites minimaal een uur uitharden in de koelkast
 • Haal de choco bites van het bakpapier en leg ze op een schaal

Tip

Smelt de pure chocolade au bain marie, zo krijg je geen aanslag op je chocolade na het afkoelen van de choco bites
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 20
Door: Jennifer