De spruitjes waren in de aanbieding deze week, dus een zakje meegenomen. Ik wilde er wat bijzonders mee doen, nou … dat is gelukt ;-) Een spruitjes salade. Tis een vreemde gedachte maar echt waar, het is erg lekker.

Spruitjes hebben een vrij doordringende zwavelachtige smaak die ook als je ze kookt niet weg gaat. Maar als je er balsamico azijn en mosterd aan toevoegt wordt de smaak geneutraliseerd. Die echte spruitjes smaak is in geen velden of wegen meer te bekennen. Je proeft in deze spruitjes salade de lekkere zoete appel en het zoute spekje samen met de, nu fris van smaak zijnde, spruitjes. Heerlijk!

Spruitjes zijn gezond

Ik heb het al vaker verteld, spruitjes zijn heel erg gezond. Op een schaal van nul tot tien scoren ze een dikke negen. Dat komt doordat spruitjes rijk zijn aan een enorme hoeveelheid belangrijke vitamines en mineralen en ze een hele berg vezels bevatten. Maar spruitjes bevatten ook glucosinolaten. Deze in water oplosbare organische verbindingen van zwavel (inderdaad, ze zorgen ook voor de herkenbare spruitjeslucht) en stikstof, zijn momenteel belangrijke onderzoeksonderwerpen. Ze werken mogelijk preventief tegen de vorming van kankercellen. De onderzoeken richten zich nu voornamelijk op glucosinolaten uit broccoli, maar ook de glucosinolaten uit spruiten hebben mogelijk deze preventieve werking. De balsamicoazijn en mosterd die we gebruiken in deze spruitjes salade tasten deze stofjes niet aan, ze verbloemen alleen de smaak.

Spruitjes salade

Spruitjes in een salade? Het kan en het is nog lekker ook
20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 250 gr Spruitjes
  • 75 gr Spekjes
  • 4 el Balsamico azijn
  • 2 tl Mosterd
  • 1 Appel
  • 50 gr Walnoten

Zo maak je het

  • Snijd de kontjes van de spruitjes en verwijder de buitenste blaadjes
  • Snijd van de spruitjes in de keukenmachine in heel dunne plakjes. ( je kunt ook een mandoline gebruiken, of een scherp keukenmes)
  • Doe de gesneden spruitjes in een kom
  • Bak de spekreepjes knapperig in een klein pannetje en schep ze uit het vet
  • Voeg aan het spekvet de balsamicoazijn en de mosterd toe
  • Laat het 1 minuutje zachtes pruttelen en roer het door
  • Giet de dressing over de spruitjes en hussel het door elkaar
  • Verdeel de spruitjes over twee borden
  • Snijd de appel in blokjes, en verdeel samen met de spekjes en de walnoten over de spruitjes
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven
test