Havermoutkoekjes met banaan – gezonde snack
Gezonde koekjes, wat wil je nog meer! Dit heerlijke recept voor koeken van havermout en banaan bevat geen toegevoegd suiker. Deze koeken bevatten wel veel vitamines en mineralen door de havermout, banaan en lijnzaad én ze zijn super makkelijk te bereiden. Havermout bevat koolhydraten met een zeer lage glycemische index. Dat betekent dat de suikers uit dit koekje de bloedsuikerspiegel minimaal doen stijgen. En dat is goed. Daarnaast zijn havermout, banaan en lijnzaad een goede bron van vezels die nodig zijn voor een goede stoelgang. Mocht je veel koeken eten uit de supermarkt, stel je verwachting dan wel een beetje bij. Omdat er geen suiker wordt toegevoegd smaken ze minder zoet. Wij houden hier juist van, maar het is een kwestie van wennen. Probeer het eens uit en laat weten wat jij er van vindt. Wij vinden ze heerlijk!
Havermoutkoekjes met banaan - gezonde snack
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 1 Banaan
- 50 gr Havermout
- 1 el Gebroken lijnzaad
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Pureer de banaan met een staafmixer of in de blender
- Doe de gepureerde banaan, havermout en gebroken lijnzaad in een kom en roer door elkaar
- Schep een eetlepel op de bakplaat en vorm er een platte koek van
- Herhaal dit totdat het schaaltje leeg is (Je kan de koeken zo groot of zo klein maken als je zelf wil)
- Bak ze in de oven voor 20 tot 25 minuten en laat ze even afkoelen
Hoi, kan je er ook honing aan toevoegen?
Yes dat kan altijd :-)
Lekker!
Als je geen lijnzaad hebt kan het ook zonder
kan je lijnzaad vervangen door sesamzaad?
Kun je ipv lijnzaad ook olijfolie of zonnebloemolie aan toevoegen?
Hoi! Nee, de lijnzaad heeft een bindende functie in dit recept.
Ziet er heerlijk uit:) Ga deze volgend weekend zeker eens proberen, thanks voor de inspiratie:)
Super simpel en snel. Ik heb ze net met mijn 2 jarige dochter en 4 jarige zoon gemaakt. Hoe kan ik ze het beste bewaren? In een koekjes doos of in de ijskast?
Ik vroeg me af of jullie ook weten wat de voedingswaarde is van deze koekjes? Alvast bedankt!
Hoi Tess, er gaat erg veel tijd zitten om het precies uit te rekenen. (nu even geen tijd voor, erg druk met ons nieuwe boek) Als we het uitrekenen dan gebruiken we de NEVO tabellen van het RIVM. Misschien vind je het leuk om zelf even te kijken? Je kunt ze hier vinden: https://nevo-online.rivm.nl/Default.aspx Groetjes, Sven
Kan dit ook met bakpapier in plaats van een bakplaat?
Geweldig gemakkelijk recept voor 2 personen. Snel te maken, wat ik begin van de middag dan ook heb gedaan. Ik maakte er 4, goed plat, 25 minuten op bakpapier, en ze smaakten fantastisch. Binnenin een beetje zacht, buitenkant knapperig. Voor herhaling vatbaat.
Kan je deze koekjes ook maken zonder banaan?
Nee, wel zonder havermout
Ik maakte ze met appelmoes en ook heel lekker!
Hoi, ik heb ze net gebakken maar die van mij zijn niet knapperig , wat doe ik fout ??
Nog tips hoe je ze langer kan bewaren? Ik vind het ideaal om gezonde koekjes voor mijn kinderen voor het grijpen te hebben liggen….
Hoi Martine, deze koekjes worden helaas minder lekker als je ze lang bewaard. Je kunt wel eens een mueslireep recept van ons proberen. Maak er kleine blokjes van voor kleinere porties en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast, super lekker! https://www.voedzaamensnel.nl/tussendoortje/zelf-mueslirepen-maken/
Klinkt heerlijk! Wat is banaan toch super veelzijdig!
Ik heb er flink wat kaneel aan toegevoegd en geen lijnzaad gebruikt. Toen heb ik het mengsel uitgsmeerd op een vel bakpapier en wat inkepingen gemaakt, zodat je de koek na het bakken makkelijker kan breken. Eerst heb ik de koek 21 minuten in het midden van de oven gebakken. Daarna heb ik ‘m voorzichtig van het papier gehaald en omgekeerd, zodat ik de onderkant droog kon bakken. Denk dat ik die nog 10 minuten in de oven heb gehouden, totdat ook de bovenkant droog was. En nu zijn ze heerlijk knapperig!
Net gemaakt, té simpel!
Variatie: idd met rozijnen en hazelnoten: ronduit heerlijk!
Ik heb nog kaneel toegevoegd!
Lekker!!!!
En dankjewel!!!
Zonder lijnzaad lukt ook prima. En een lekkere variatie, kleine stukjes appel en rozijnen erdoor!
de ideale snack voor tussendoor.
Ik heb de koekjes volgens recept gemaakt. Net gebakken zijn ze nog lekker knapperig. Even in een afgesloten trommel bewaard en vlak daarna waren ze al taai en niet echt smakelijk meer. Je moet ze dus waarschijnlijk in een kleine hoeveelheid bakken en meteen opeten!!
Misschien kan je er nog wat gehakte noten aan to voegen of ook lekker, besmeren met honing. Ideetjes genoeg.Verzin maar raak.
Kunnen ze ook zonder lijnzaad? Want dat hebben we niet.
Hoi Frida, de lijnzaad zorgt voor de binding. Zonder lijnzaad valt het koekje waarschijnlijk uit elkaar. Maar lijnzaad is nu ook in veel supermarkten te koop, bij de Tuinen, Eko plaza en veel andere natuurwinkels.
Leuk Kimme, we zijn benieuwd naar het resultaat!
Ik heb de koekjes gisteren gemaakt, ze werden inderdaad zacht van binnen, maar ze waren erg lekker. Volgende keer neem ik een iets andere verhouding, misschien helpt dat. Bedankt voor het recept!!!
Ik heb ze gebakken, ze bleven bij mij een klein beetje zacht van binnen maar dat vond ik eigenlijk wel lekker. Wel erg makkelijk te maken zeg.
Heerlijk eenvoudig recept. Tip: doe er wat gemalen kokos door :-)