De dagen worden korter, de temperatuur is verre van zomers en als ik uit het raam kijk regent het alweer. Het lijkt wel herfst. En bij de herfst horen gerechten met pompoen. Vandaar dus dit heerlijke recept. Een frittata met pompoen.

Een frittata is een Italiaans recept dat oorspronkelijk gemaakt werd met restjes eten van de voorgaande dagen. Tegenwoordig wordt de frittata gegeten in vele variaties. Vaak met aardappel en ei. In dit recept hebben we de aardappel vervangen door pompoen, en dat maakt deze frittata heerlijk zacht en licht zoet van smaak.

Pompoen is een groente die zeer rijk is aan antioxidanten. De vitamines A, C en E hebben in het lichaam een antioxidatieve werking en komen veel voor in pompoen. Ze helpen celschade door vrije-radicalen voorkomen. Pompoen bevat per 100 gram vruchtvlees bijna 2,5 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is, kan het teveel in vetweefsel worden opgeslagen of worden uitgeplast. Een teveel aan vitamine A is daarom bijna niet mogelijk. (klopt niet helemaal, zie reactie van Eveline)

In tegenstelling tot veel van onze andere recepten is dit recept goed voor 4 persoenen. Ik heb er wel een frisse rauwkostsalade bijgemaakt omdat het anders net te weinig was. Echt snel is het recept ook niet. Je bent er wel een goed uur zoet mee. Maar het grootste gedeelte van de tijd staat het in de oven. Maak je dit recept wel voor twee personen dan kun je het prima een dag in de koelkast bewaren en de volgende dag mee naar je werk nemen als lunch.

Frittata met pompoen | Herfstrecept

1 uur
1 uur
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 2 kg Pompoen
  • 1 ui
  • 1 Rode paprika
  • 6 Eieren
  • 4 el Kwark
  • 1 mespuntje Komijn
  • 2 el Olijfolie
  • 1 tl Kurkuma
  • 1 el Kaneel
  • 1 takje rozemarijn - vers
  • 1 teen Knoflook
  • Peper en zout - naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Was de pompoen, snijd hem doormidden en lepel het vruchtvlees met de pitten eruit
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes van maximaal 1,5 x 1,5 cm
  • Snipper een ui en bak deze glazig in de olijfolie
  • Voeg de pompoen toe en bak totdat deze beetgaar is (verschilt per pompoen, ongeveer 15 minuten)
  • Voeg ondertussen de komijn, kaneel, kurkuma, peper en zout toe
  • Als de pompoen gaar is haal je de pan van het vuur
  • Snipper de knoflook, hak de blaadjes van de rozemarijn fijn en voeg toe aan de pompoen
  • Pak een siliconen taartvorm en doe daar de pompoen in
  • Klop de eiren los met de kwark en giet het over de pompoen
  • Verdeel het mengsel over de taartvorm
  • Snijd de paprika in ringen en verdeel over de pompoen
  • Plaatst in de oven voor ongeveer 35 minuten totdat al het ei gestold is
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 4
Door: Jennifer