Stamppotten, het zijn echte herfstrecepten. Deze stamppot andijvie met pompoen lijkt veel op de traditionele stamppot met rauwe andijvie. Deze variant vinden wij alleen lekkerder en door het verwisselen van de aardappels met pompoen wordt hij nog wat gezonder.

Pompoen bevat zoals we ook al uitlegden in het recept voor pompoenpuree, veel minder koolhydraten en meer vitamines en mineralen dan aardappel. Hieronder een tabelletje die de twee groenten met elkaar vergelijkt.

PompoenAardappel
Kcal1782
Water94,4 g77 g
Eiwit0,6 g2 g
Koolhydraten2,5 g17 g
Waarvan suikers2 g0 g
Vet0,3 g0,1 g
Vezels1,2 g2,5 g
Vitamine B10,12 mg0,08 mg
Vitamine B20 mg0,05 mg
Vitamine B60,03 mg0,25 mg
Vitamine B1110 µgµg
Vitamine C14 mg8 mg
Natrium2 mg3 mg
Kalium380 mg440 mg
Calcium20 mg9 mg
Fosfor45 mg50 mg
Ijzer0,8 mg0,5 mg
Magnesium10 mg20 mg
Koper0,08 mg0,10 mg
Zink0,2 mg0,3 mg
Stamppot andijvie met pompoen
Door: 
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Dit heb je nodig
  • Pompoen - ± 1,5 kilo
  • Andijvie - 1 krop
  • Kerrie - 1 eetlepel
  • Spekjes - 125 gram
  • Nootmuskaat - mespuntje
  • Peper - naar smaak
Zo maak je het
  1. Was de pompoen en snij hem in tweeën
  2. Schep de zaadjes eruit en snij de pompoen in grote blokken
  3. Leg de pompoen blokken in een pan met ruim water en breng aan de kook
  4. Zodra het water kookt, vuur laag draaien en zachtjes gaar laten worden in ± 8 minuten
  5. Snij ondertussen de andijvie klein en spoel goed uit
  6. Zet een grote hapjespan op het vuur en bak hierin de spekjes
  7. Als de spekjes klaar zijn, voeg je de helft van de andijvie toe, bak mee met de spekjes
  8. Voeg de kerrie toe en bak de andijvie totdat deze geslonken is
  9. Giet de pompoen af zodra deze gaar is en laat goed uitlekken in een vergiet
  10. Doe de pompoen terug in de pan en stamp het tot een puree
  11. Voeg de gebakken en de rauwe andijvie toe en roer erdoor
  12. Breng op smaak met peper en nootmuskaat

Wil je dit recept bewaren? of maak een account aan.