Ons appelkoeken recept viel in de smaak. Op Facebook lazen we dat iemand een appel had vervangen door een peer. Een perfect idee! We hebben ons basisrecept daarom gebruikt om nu peerkoeken te maken. Super lekker als tussendoortje of verantwoorde snack. Ook lekker met een laagje notenpasta voor bij de lunch.

De peer komt oorspronkelijk uit Midden Azië en bevat van nature steencellen, die de peer hard maken. In de moderne handpeer zijn die cellen vermoedelijk weg geselecteerd. Waardoor de peren van nu zacht en sappig zijn. Vroeger kende men alleen stoofperen, die gekookt moeten worden voor consumptie. Op straat werden gekookte peren verkocht door vrouwen. De vrouwen die aan het eind van de dag niet waren uitverkocht bleven met de gebakken peren zitten. Hihi, daar komt dat spreekwoord dus vandaan!

Met deze peerkoeken hoef je niet bang te zijn dat je met de gebakken peerkoeken blijft zitten, ze zijn te lekker! En voedzaam ook. De peerkoeken zijn gemaakt van havermout, eieren, rozijnen, wat koekkruiden en een snufje zout en 3 peren. Een mooi scala aan goede stofjes en energie! Maar, geniet uiteraard met mate van deze peerkoeken. Ze bevatten naast complexe koolhydraten uit de havermout, ook fruitsuikers uit de peren en rozijnen. Maar ook vitamientjes en vezels :-)

P.S. Ik heb per ongeluk de rozijnen mee gemixt in de keukenmachine, maar je kunt de rozijnen ook na het mixen toevoegen, zoals in het appelkoeken recept.

Peerkoeken van havermout

Een lekker bakrecept voor in het weekend: warme peerkoeken van havermout! Ook lekker als aanvulling op je lunch.
10 min
50 min
1 uur
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 12 porties

Dit heb je nodig

  • 50 gr Rozijnen
  • 30 gr Roomboter
  • 3 Peer
  • 150 gr Havermout
  • 3 Eieren
  • 2 tl Koekkruiden
  • 1 mespuntje Zout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de rozijnen in een bakje met warm water
  • Smelt de roomboter
  • Schil de peren, verwijder de klokhuizen en doe het vruchtvlees in een keukenmachine
  • Voeg de roomboter, havermout, eieren, koekkruiden en het zout eraan toe
  • Giet de rozijnen af en doe ze in de keukenmachine, mix het beslag tot een glad geheel
  • Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag hierin, verdeel gelijkmatig
  • Plaats de peerkoek 20 minuten in de oven met een vel aluminiumfolie er overheen, zodat de bovenkant niet te bruin wordt
  • Verwijder de aluminiumfolie en bak de peerkoek in nog eens 30 minuten gaar in de oven
  • Laat de peerkoek afkoelen op een rooster, snijd in plakken en geniet ervan!

Tip

Vervang de peren eens door appels
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 12
Door: Jennifer