Oelalaaa, deze appelkoeken van havermout zijn heeeeel erg lekker! En makkelijk om te maken ook. Alles in de keukenmachine gooien, mixen en zo de oven in. Voor deze appelkoeken van havermout heb je wel wat meer geduld nodig, ze moeten 50 minuten in de oven. Het recept is daarom wel voedzaam maar niet echt snel ;-)

Met havermout kun je zo veel leuke recepten maken. Ik heb nu alweer allemaal ideeën als variatie op deze appelkoeken van havermout. Zo zouden er nog extra noten doorheen kunnen, of een topping van kwark met limoen, kokos erdoor of stukjes dadel i.p.v. rozijnen.

Appelkoeken van havermout

Havermout is een geweldig ingrediënt, ik vind het de perfecte gezonde vervanger voor bloem. Havermout bevat ten opzichte van bloem veel meer vezels, vitamines, complexe koolhydraten die je langdurig energie geven en geen gluten. Dat havermout geen gluten bevat is voor veel mensen een voordeel maar voor het gebruik van havermout in een recept juist een nadeel. Gluten geven deeg elasticiteit en een mooie structuur. Recepten met havermout als beslag zullen daarom altijd compacter zijn en minder luchtig. Maar ja, elk voordeel heeft ook zijn nadeel, en in dit geval vind ik de voordelen veel belangrijker.

Over het recept

Het recept voor appelkoeken van havermout is goed voor ongeveer 12 koeken. Het moet lang in de oven, maar de voorbereidingstijd is erg kort. Ik heb een groot cakeblik gebruikt om de appelkoeken van havermout in af te bakken. De appels die we gebruikt hebben zijn Fuji, zoet en sappig en van flink formaat. Maar Jonagold, of Pink Lady kan ook. De gebruikte eieren zijn biologisch en waren aan de kleine kant (maat M).

Appelkoeken van havermout

1 uur
1 uur
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr Havermout
  • 3 Eieren
  • 2 Appels - Fuji
  • 30 gr Kokosolie
  • 2 tl Koekkruiden
  • 1 mespuntje Zout
  • 50 gr Rozijnen

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Laat de rozijnen wellen in een bakje warm water
  • Zet de keukenmachine klaar en stop hier de havermout, eieren, kokosolie, koekkruiden en zout in
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en stop de appelparten ook in de keukenmachine
  • Zet de keukenmachine aan laat hem draaien totdat je een mooi glad beslag hebt
  • Giet de rozijnen af en schep ze door het beslag
  • Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag erin
  • Verdeel het beslag gelijkmatig en plaats de appelkoek in de oven voor 50 minuten
  • Leg voor de eerste 20 minuten een vel zilverfolie los op het cakeblik om verbranden te voorkomen
  • Zodra de cake klaar is til je hem aan het pakpapier uit het cakeblik en laat je hem afkoelen op een rooster
  • Snijd de appelkoek in stukken
Print dit recept
Recept: Snack, tussendoortje
Keuken: Nederlands
Door: Sven