Ik heb al best wel vaak verteld dat ik fan ben van de Oosterse keuken. Je ziet het terug in onze recepten en de kruiden die we regelmatig laten terugkomen. Toen ik het boek Makkelijk Midden-Oosters voorbij zag komen, was ik dan ook meteen geïnteresseerd. Ik kook zelden een recept uit een kookboek, maar vrijwel altijd uit de losse pols. Maar soms doe ik het toch, zoals in dit geval.

En dat resulteerde in een verrassend lekkere snack! Ik heb namelijk de groene falafel met ricottadip gemaakt (p.54) uit het hoofdstuk mezze. Een recept voor homemade falafel gemaakt van tuinbonen. En dat recept deel ik vandaag ook met jullie.

Over Makkelijk Midden-Oosters

De subtitel van het boek vertelt dat het vol staat met verrassende recepten geïnspireerd door onze nieuwe buren uit Syrië en Iran. Zij zijn recent in Nederland komen wonen en brengen allemaal bijzondere smaken en eetgewoonten met zich mee. En wat een verrijking is dat! Ik vind de Hollandse keuken maar wat vaak verbleken bij de keukens die de wereld rijk is. Dit boek brengt je naast heerlijke recepten, verhalen over die nieuwe buren. Dat maakt dit boek niet alleen lekker om uit te koken, maar ook fijn om door te bladeren en te lezen. De opbrengst van het boek gaat naar stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.

Makkelijk midden oosters

Meer over Makkelijk Midden-Oosters.

Groene falafel maken

Falafel maak je traditioneel met kikkererwten. Deze Nederlandse interpretatie met tuinbonen smaakt erg goed. Maar de ricotta dip waar je de lauwwarme falafel in doopt, maakt het echt compleet. De dip is een mix van feta, zure room en ricotta met een een beetje citroen. Iets waar ik zelf niet zo snel opgekomen zou zijn. Ik gebruik alle drie de ingrediënten, maar ik had nooit bedacht om daar een romige mix van te maken. Leuk!

In het recept uit het boek frituur je de falafel in een flinke laag olie. Ik heb een kleiner laagje rijstolie gebruikt en de falafel halverwege omgedraaid en dat werkt ook prima. Daarnaast nog een paar kleine aanpassingen: ik heb tuinerwten ipv tuinbonen gebruikt, omdat er op dat moment geen tuinbonen te koop waren. Daarnaast heb ik de bloem vervangen door volkoren speltmeel en de hoeveelheden van de dip ietsje aangepast.

Deze groene falafel met ricottadip is een heerlijke snack. Leuk voor bij een borrel of als klein voorgerecht.

Groene falafel met ricottadip

Een recept uit het boek Makkelijk Midden-Oosters
45 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

Falafel
  • 400 gr tuinerwten
  • 3 tenen knoflook
  • 7 gr munt - vers
  • 7 gr dille
  • snuf zout
  • 1 tl gemalen komijn
  • 4 el volkoren speltmeel
  • rijstolie - om in te bakken
Ricotta dip
  • 1 citroen - biologisch
  • 125 gr feta
  • 125 gr zure room
  • 100 gr ricotta

Zo maak je het

  • Kook de tuinerwten 1 minuut, giet af en spoel af met koud water
  • Pel en pers de knoflook. Doe de tuinerwten, dille en munt in een kom en mix met een staafmixer tot een dikke pasta.
  • voeg de knoflook, speltmeel, komijnpoeder en een snuf zout toe en meng nogmaals met de staafmixer totdat alles goed gemengd is.
  • verdeel het mengsel in kleine porties, maak er balletjes van en druk ze iets plat
  • verwarm de rijstolie in een pan, zodra er belletjes ontstaan als je er een falafelballetje in legt, is de olie heet genoeg
  • bak de falafel ongeveer 2 minuten per kant, laat de falafel uitlekken op een vel keukenpapier
  • was intussen de citroen en rasp de schil. Voeg de feta samen met de zure room en de ricotta en klop met een mixer tot een romige saus. Voeg de citroenrasp en een snuf peper toe en breng eventueel op smaak met citroensap

Tip

gebruik de citroen om thee van te zetten. Combineer een schijfje citroen met een klein stukje verse gember. 
Print dit recept
Recept: gezonde snack
Keuken: midden-oosten
Trefwoord: mezze
Porties: 4 personen
Door: Jennifer