It’s wintertime! En hoe, het heeft flink gesneeuwd en het blijft nog een hele week liggen ook. En als klap op de vuurpijl kunnen we ook nog schaatsen. Wat een geluk! Speciaal voor de winterliefhebbers heb ik onze lekkerste winter recepten op een rijtje gezet.

Gezond eten in de winter

Ieder seizoen heeft zijn eigen smaken wat eten betreft. Ook zijn er steeds weer andere groenten in het seizoen. De groenten die van eigen land komen zijn super vers, gezond en minder belastend voor het milieu dan de groenten die van ver moeten komen. Een goede reden dus om typische wintergroenten op tafel te zetten.

Ook krijg je in de winter vaak zin in andere soorten eten dan in de zomer. Persoonlijk ben ik gek op een verwarmende stoofpot, warme havermoutpap in de ochtend en kruiden als kaneel, kruidnagel en komijnzaad. En in de zomer wil ik juist sappig fruit zoals watermeloen en perziken! Hieronder vind je onze 11 lekkerste winter recepten onder elkaar.

Vegetarische stoofpot van wintergroenten

Een stoofpot kan natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht van gezonde winterse recepten. Bij een stoofpot denk je al snel aan sukadelappen, maar dit recept bewijst dat je ook een heerlijke stoofpot zonder vlees kunt maken. Naast pompoen en paddenstoelen gaan er twee typische wintergroenten door deze winterse stoofpot: pastinaak en knolselderij. Zalig!

Naar het recept van vegetarische stoofpot

Winterse groentesoep

Rode bieten zijn ook zo’n typische wintergroente, met een beetje een aardse smaak. We combineren ze in dit recept voor een stevige groentesoep met winterpeen, flespompoen en bloemkool. De sinaasappel voegt wat zoetigheid toe en de Parmezaanse kaas een zoutje. Dat wordt smullen!

Winterse groentesoep

Naar het winterse groentesoep recept.

Warme winter smoothie

Heerlijk, een warm drankje als het buiten koud is. Deze warme smoothie verwarmt je extra, want er gaat ook gember in.

Warme winter smoothie

Naar het warme winter smoothie recept.

Rode kool salade met feta en munt

Rode kool is zo’n groente die erg goed verkrijgbaar is in de winter. Maar wat maak je ermee? Nou, in plaats van rode kool met appel en kaneel en gekookte aardappel, gebruiken wij de rode kool in een heerlijke salade met winterpeen, feta en munt. Een fantastische smakencombi!

salade rode kool en feta

Naar het salade recept met rode kool en winterpeen.

Geroosterde pompoen-kokossoep

Voor dit pompoensoep recept roosteren we de pompoen eerst in de oven met knoflook en salie. Dat geeft extra smaak aan deze heerlijke kom vol prachtig kleurende soep. Perfect voor op grauwe dagen, want het is net of deze soep de zon zelf is.

Soep van geroosterde pompoen

Naar het pompoensoep recept.

Spitskool stamppot met oude kaas en tempeh

Stamppot is in ons kleine landje onlosmakelijk verbonden met de winter. Boerenkoolstamppot is misschien wel de bekendste. Met deze spitskool stamppot zet je een verrassende stamppot op tafel, met stiekem heel veel spruiten en gemarineerde en gebakken tempeh. Een aanrader!

spitskool stamppot met oude kaas en gebakken tempeh

Naar het spitskool stamppot recept.

Chai thee kruidenmix

Waar komen die heerlijke winterse kruiden beter samen, dan in thee? Met dit recept maak je zelf een mix voor chai thee. Duik je kruidenkastje maar in voor kardemom, kaneel, zwarte peper, kruidnagel, steranijs en natuurlijk zwarte thee. Samenvoegen, in een zakje in heet water hangen en dan … even een momentje van rust …

chai thee

Naar het recept voor chai thee.

Quiche met spruitjes, feta en chili

De winterse maanden zijn hét moment om spruitjes te eten. In het begin van het seizoen zijn ze iets meer bitter, naar het eind toe worden ze zoeter. In dit recept gebruiken we spruitjes in een quiche met feta een chili. Een combi die je zeker zal aanspreken, ook als je niet zo’n spruitjesfan bent.

quiche met spruitkool

Naar het recept voor deze quiche met spruitjes.

Yoghurt appel cake

Met koudere dagen (zeker als het regent of buiten guur is) krijg ik zin om te bakken. Deze yoghurt appel cake is daar perfect voor. Je huis gaat heerlijk geuren. Houtkachel aan, een kopje chai thee erbij en smullen maar.

yoghurt appel cake

Naar het yoghurt appel cake recept.

Pompoen amandel spread met kaneel

Zin iets anders op je volkorenbrood, pita of wrap? Maak dan eens deze pompoenspread met amandelen en kaneel. De kleur is prachtig en de smaak past perfect bij de winter.

pompoenspread met amandelen

Naar het recept voor pompoenspread met amandelen en kaneel.

Havermoutpap met cacao

Lekker je dag beginnen met een bord warme pap. Genieten! Het basisrecept maak ik standaard met appel, banaan en rozijnen en een snufje kaneel. Maar in plaats van de rozijnen kun je ook rauwe cacao toevoegen (zoals op de foto) en nog een klein handje walnoten.

Anti winterdip ontbijt

Naar het basisrecept voor havermoutpap.

Geniet van de winter allemaal! (ondanks deze rare corona tijd en ondanks dat we HELAAS niet op wintersport kunnen, of naar een ander tropisch oord).

11x gezonde winter recepten