Baba ganoush is een spread van geroosterde aubergines. Het is een auberginesalade die vooral bekend is uit de Libanese en Syrische keuken en wordt veelal gebruikt als dip en geserveerd naast hummus en pikante yoghurt. Heb jij baba ganoush al eens geproefd?

Je kunt het in de supermarkt kopen, maar het is nog lekkerder als je het zelf maakt en als je de aubergines boven houtskool grilt. Doordat de schil het vruchtvlees beschermd, heb je er vrijwel geen omkijken naar. Na een klein uurtje (en een paar keer omdraaien) is het vruchtvlees superzacht geworden en heerlijk van smaak. Het vruchtvlees pureer en meng je vervolgens met de andere ingredienten en dan krijg je die verrukkelijke aubergine dip.

 

aubergine grillen baba ganoush

Tip: ga je barbecuen? Koop naast alles wat je al van plan was, 3 aubergines. Als je klaar bent met bbq-en, hebben de kolen meestal nog wel wat warmte over om de aubergines te grillen. Het is niet erg als ze er langer op moeten liggen dan in dit recept, als het vruchtvlees maar lekker zacht wordt. Zo heb je na een leuke bbq avond de volgende dag ook nog iets heel lekkers: homemade baba ganoush!

Hoe schrijf je baba ganoush?

Baba anoesch, baba anousch, baba ganoesch, baba ganoesch, baba ghanoesch, baba ghanousch, baba ganoush, baba anoush … hoe schrijf je dat nou eigenlijk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet 100% zeker durf te zeggen. Op de verpakking in de supermarkt staat baba anoesch, maar online zien we vrijwel overal baba ganoush gespeld staan. Jamie Oliver schrijft het ook zo! Ben jij een kenner en weet je precies hoe je de echte naam voor deze auberginesalade schrijft? Laat het ons weten!

baba ganoush

Hoe maak je goede baba ganoush:

  • koop mannetjes aubergines! Vrouwtjes hebben namelijk veel meer zaadjes in hun vruchtvlees. Bekijk de onderkant van de aubergine, de puntjes zijn mannetjes, de holletjes vrouwtjes
  • prik de aubergines in op een paar plekken
  • rooster ze op de bbq totdat ze superzacht zijn (heb je een kamado BBQ, houd dan een temperatuur van 160 graden aan)
  • laat de aubergines 10 min in een afgesloten bakje doorstomen
  • laat de aubergines even afkoelen en snijd de schil open
  • schep het vruchtvlees uit de schil en laat dit even uitlekken
  • pureer het vruchtvlees grof en voeg een klein beetje citroensap, extra vergine olijfolie toe (tip: je kunt ook nog 2 el Griekse yoghurt toevoegen)
  • laat de puree afkoelen in de koelkast en voeg daarna pas de kruiden toe, dit mag ook de volgende dag zijn: knoflook (tip, rook de knoflook ook op de bbq), zeezout, een klein beetje gerookt paprikapoeder, komijnzaad en tahin
  • even proeven en serveren met verse koriander (of peterselie) en nog een klein beetje paprikapoeder voor de looks en je baba ganousch is klaar!

baba ganoush op toast

Baba ganoush gezond

Is baba ganoush gezond? Jazeker! Aubergine is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat bijzonder veel vezels. Door het toevoegen van de tahin zorg je voor mooie onverzadigde vetten.

 

Baba ganoush recept | zelf maken
Door: 
Recept: bbq
Keuken: Syrisch
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
 
Het lekkerste baba ganoush recept: gril de aubergines op de bbq
Dit heb je nodig
  • aubergine - 3
  • citroensap - 1 el
  • extra vergine olijfolie - 1 el
  • knoflook - 1 teen
  • tahin - 1 tl
  • komijnpoeder - 1 tl
  • gerookte paprikapoeder - ¼ tl + voor garnering
  • zeezout - naar smaak
  • koriander - 3 takjes voor garnering
Zo maak je het
  1. steek de bbq aan
  2. was de aubergines en prik ze in op een paar plekken
  3. rooster ze op de bbq totdat ze superzacht zijn (heb je een kamado BBQ, houd dan een temperatuur van 160 graden aan)
  4. snijd intussen de koriander grof en haal de knoflook door een knoflookpers
  5. laat de aubergines 10 min in een afgesloten bakje doorstomen
  6. laat de aubergines even afkoelen en snijd de schil open
  7. schep het vruchtvlees uit de schil en laat dit even uitlekken
  8. pureer het vruchtvlees grof en voeg het citroensap en de extra vergine olijfolie toe (tip: je kunt ook nog 2 el Griekse yoghurt toevoegen)
  9. laat de puree afkoelen in de koelkast en voeg daarna pas de kruiden toe, dit mag ook de volgende dag zijn: voeg de knoflook (tip, rook de knoflook ook op de bbq), de tahin, het komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, en zeezout naar smaak toe
  10. proef de baba ganoush, is hij goed op smaak?
  11. schep de aubergine salade in een leuk schaaltje en doe er een beetje vers gesneden koriander en gerookt paprikapoeder op
Tips
serveer de baba ganoush met bleekselderij, paprikareepjes, wortel en sneetjes volkoren- of zuurdesembrood

 

Tijdens het fotograferen van dit recept liep Ella ook vrolijk door de tuin. Nog even op de foto met mama!
Ella met mama in de tuin

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen