Het klassieke beeld van een Hollandse avondmaaltijd: een groot stuk vlees, gekookte aardappelen en een klein hoopje lang gekookte groente. Vroeger geloofde men dat je groente heel lang moest koken. Dat is niet alleen zonde, er blijven minder vitamines en mineralen over, het is ook niet echt lekker. Slappe saaie groente.Ā 

Wij proberen het klassieke beeld helemaal van tafel te gooien. Hoezo aardappellen, hoezo vlees? Je hoeft echt niet elke dag vlees te eten! En aardappelen eten wij bijna nietĀ meer. Behalve soms de zoete aardappel dan. Maar iedere avond? Zo eenzijdig! Het voordeel van deze manier van eten, is dat er veel meer ruimte op je bord (en in je maag) overblijft voor allerlei verschillende soorten groente. Yes! Een verscheidenheid aan vitamines, mineralen en vezels. Heerlijk :-)

Maar ook willen we laten zien dat groente helemaal niet slap en saai hoeft te zijn, maar spannend, lekker, afwisselend en soms zelfs culinair! Deze keer ging ik de uitdaging aan met bloemkool. We blancheren haar super kort en verrijken haar met zoete puntpaprika, verse tijm, een beetje knoflook, peper en zout, mozzarella Ć©n Parmezaanse kaas – uit de oven. Voedzaam smullen geblazen :-)

Natuurlijk kun je dit bloemkool uit de oven recept ook als bijgerecht maken, voor als je die avond wel voor een goed stukje vlees of vis gaat. Het is dan voldoende voor 4 personen. Maar: om aan de 2 ons groente per dag te komen moet je dan wel voor een lunch met groente gaan, of ontbijten met een groene smoothie!

Bloemkool uit de oven

10 min
15 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 600 gr Bloemkool
  • 1 teen Knoflook
  • 4 takjes tijm - vers
  • 1 el Olijfolie
  • 250 gr Mozzarella
  • Peper en zout - naar smaak
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 2 Rode puntpaprika

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vul de waterkoker en zet aan
  • Snijd de bloemkool in roosjes en was ze even
  • Giet het kokende water in een pan, voeg wat zout toe en blancheer de bloemkool 3 minuten
  • Snijd ondertussen de paprika in reepjes
  • Giet de bloemkool af en leg de roosjes in een ovenschaal
  • Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze tussen de bloemkoolroosjes, samen met de paprika reepjes
  • Pers de knoflook uit met een knoflookpers en meng met de blaadjes van 2 takjes tijm en een eetlepel olijfolie, giet dit over de bloemkool
  • Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de bloemkool
  • Voeg de rest van de tijm en wat peper toe
  • Plaats de ovenschaal 15-20 minuten in de oven totdat de kaas lekker gesmolten is
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Jennifer