Dorade van de barbecue vinden we heerlijk. Normaal eten we dorade alleen in Spanje waar deze vis dicht bij de kust veel voorkomt, maar ook in Nederland wordt de Dorade gevangen en is daarom vers bij de visboer verkrijgbaar.

Dorade is eigenlijk een verzamelnaam voor drie soorten vis die behoren tot de zeebrasems. De dorade die wij op de barbecue gegrild hebben is een goudbrasem. Goudbrasems worden in Nederland gevangen in de Waddenzee waar ze leven rondom de kusten van de waddeneilanden. In grote hoeveelheden komt de vis voor in het noordelijk deel van de Atlantische oceaan en in de Middellandse zee. In Spanje, Griekenland en Turkije wordt de Dorade gekweekt. De Dorade kan maximaal 11 jaar oud worden en een lengte bereiken van wel 70 cm! De dorade die wij op ons bord hebben was slechts 25cm lang en woog net geen kilo. Precies goed om met twee personen van te eten.

Vis van de barbecue

Vis is belangrijk voor een gezond lichaam. Dit heeft vis vooral te danken aan de bijzondere vetten die het bij zich draagt. De omega 3 vetten EPA en DHA bieden bescherming tegen hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 2 in Nederland. Er wordt daarom aangeraden minimaal twee keer per week vis te eten. De kans op hart- en vaatziekten wordt hiermee verkleind. We horen om ons heen wel eens dat mensen niet weten hoe ze vis moeten bereiden. Eigenlijk kun je met vis alles doen en dus ook bereiden op de barbecue. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen.

Dorade kopen

De Dorade hebben we gekocht bij de visboer, die hem voor ons heeft ontschubt en schoongemaakt, maar de kop eraan heeft gelaten. Let bij het kopen van vis altijd op de versheid. Vraag de visboer wanneer de vis gevangen is en hoe lang hij er al ligt. De huid van de vis moet mooi metaalachtig glanzen en de ogen moeten helder zijn. Verder moet de vis fris en licht ziltig ruiken. Het schoonmaken en ontschubben van de vis kun je zelf doen en is niet moeilijk, maar het verwijderen van de ingewanden is wel een beetje een vies werkje. Ik heb heb het een aantal keer gedaan en dan went het wel, maar als de visboer het voor je kan doen is dat toch wel erg handig.

Dorade op de barbecue bereiden (recept)

Wij hebben er voor gekozen om de Dorade op de barbecue te bereiden en dat is eigenlijk een heel makkelijke manier.

Leg de Dorade op een plank en strijk met je hand van achter naar voren over de vis om te voelen of ergens nog schubben op de huid zitten.  Voel je de harde schubben nog ergens zitten, pak dan een boterhammes en schrap deze van staart naar kop over de huid. Je zult zien dat de schubben loskomen. Spoel de vis af onder de kraan om de losgekomen schubben te verwijderen.

Dep de vis aan beide kanten droog met keukenpapier en laat hem op kamertemperatuur komen terwijl je de vulling en de verse kruiden voorbereidt.

Snijd een deel van de rozemarijn en de knoflook fijn. Meng dit met een klein scheutje olijfolie, peper en zout. Snijd met een scherp mes vier sneetjes aan beide kanten in de huid van de Dorade en smeer beide kanten in met het mengsel. Zorg ervoor dat de kruiden goed in de sneetjes komen, zo kunnen de smaken goed in het visvlees trekken. Snijd van 1/2 citroen het vruchtvlees uit de schil en snijd dit in kleine blokjes. Meng dit met de overgebleven rozemarijn (gewoon de hele takjes) en knoflooktenen (schil verwijderen en in grove stukken snijden) en stop dit in de buikholte en achter de kieuwen van de Dorade.

Dorade van de barbecue

Zorg ervoor dat de barbecue op temperatuur is. Niet te heet. Mocht je wat rozemarijn overhouden, gooi dit dan op de kooltjes zodra je de vis op het rooster legt. Dit geeft nog wat extra smaak. Om ervoor te zorgen dat alle vulling goed in de Dorade blijft zitten gebruiken we een visklem of visgril voor op de barbecue. Je kunt ze kopen bij de Blokker en Xenos of hier goedkoop bestellen. Heb je geen klem dan is de vis ook goed te bereiden op de barbecue. Het kan alleen wel eens gebeuren dat hij een beetje uit elkaar gaat vallen als je hem omdraait.

Dorade van de barbecue

Gril de vis om en om op de barbecue totdat hij mooi gebruinde plekjes krijgt en de huid krokant aanvoelt. Het is moeilijk te zeggen hoe lang de vis op de barbecue moet. Dat hang af van de grootte van de Dorade en de temperatuur van de barbecue. Als de vis klaar is, haal je hem uit de klem en kun je hem direct eten. Ook de huid is eetbaar en lekker, mits de schubben goed verwijderd zijn. De Dorade heeft grote stevige graten waar het vlees makkelijk vanaf glijdt. Houd er wel altijd rekening mee dat er een graatje in je mond terecht kan komen. Kauw het vlees daarom goed om te voelen of er een graatje in zit, of pluis het uit met je vingers voordat je het in je mond stopt.

Eet smakelijk!

Dorade van de barbecue

20 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Dorade
  • 1/2 Citroen
  • 5 tenen Knoflook
  • 4 takjes rozemarijn - vers
  • 4 el Olijfolie
  • Peper - naar smaak
  • Zeezout - naar smaak

Zo maak je het

  • Zie de bereidingswijze in de tekst hierboven
Print dit recept
Recept: Hoofdegerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven