Ziet er spectaculair uit vind je niet ;-) Het is een groentetoren van courgette en aubergine. In het kader van 200+ gram groente per dag dit heerlijke recept. Makkelijk en leuk om te maken. Het grootste gedeelte van de tijd staat het recept in de oven, veel tijd ben je er dus niet aan kwijt. Tussen de plakken aubergine en courgette leggen we lekkere belegen kaas en plakken parmaham. Gezond genieten!

Creatief omgaan met groente vinden we het leukste wat er is. Zo komen we elke keer weer op nieuwe ideeën voor het bereiden van deze gezondheidsbommen. Voor dit recept bijvoorbeeld gebruiken we een hele courgette en een hele aubergine. Samen goed voor ongeveer 650 gram groente! Bedenk je eens hoe veel belangrijke voedingsstoffen je binnenkrijgt met het eten van deze groentetoren.

Zonder groente kan ik niet. En als je het eenmaal gewend bent om veel groente per dag te eten ga je er ook naar verlangen. Dat merkte ik twee weken geleden erg goed. We waren een weekje aan het genieten in de Franse Alpen. 7 dagen lang elke dag knallen op snowboard en skies. We verbleven in een door Engelsen gerund hotel. Alles was prima verzorgd, maar elke avond bestond de hoofdmoot van de maaltijd uit vlees en aardappelen of pasta. Groente was slechts ondergeschikte bijzaak. En dat ga je na een een aantal dagen echt enorm merken. De kwaliteit van de nachtrust ging achteruit, m’n energieniveau daalde, problemen met de grote boodschap. Gewoon een minder fit gevoel. Gelukkig is m’n conditie in orde en heeft mijn lichaam voldoende reserves om de periode te kunnen overbruggen. Maar wat interessant om te zien hoe m’n lichaam reageerde op zo’n abrupte wijziging van m’n voedingspatroon.

Ik ben echt van mening dat mensen zich fitter en gezonder gaan voelen als groente de belangrijkste plaats gaat innemen. Daarbij mogen noten, eieren, fruit, vis en slechts af en toe een goed stuk vlees niet ontbreken.

Dit recept is een volledige maaltijd voor twee personen. Als het uit de oven komt snijd je het van boven naar beneden in tweeën. Zo ziet het er op je bord nog steeds geweldig uit.

Groentetoren van courgette en aubergine

10 min
40 min
50 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Courgette
  • 1 Aubergine
  • 5 plakjes Parmaham
  • 5 plakjes Belegen kaas
  • 5 el Olijfolie
  • 1 Citroen
  • 1 tl Peper

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Was de courgette en de aubergine en snijd deze in de lengte plakken van een halve centimeter dik
  • Doe de olijfolie in een schaaltje en meng er het sap van de citroen en de peper doorheen
  • Snijd van de onderste plak aubergine een klein plakje af zodat hij stabiel blijft liggen
  • Leg de onderste plak aubergine in een ovenschaal en bestrijk deze met het olijfoliemengsel
  • Leg er een plakje ham bovenop en vervolgens een plak courgette, gevolgd door een plakje kaas
  • Herhaal dit totdat alle plakjes op zijn. Smeer, elke keer als je een plak aubergine neerlegt, deze in met het olijfoliemengsel
  • Als de toren niet blijft staan, prik er dan twee satéprikkers in
  • Plaats het gerecht in de oven voor 40 minuten
Print dit recept
Recept: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Nederkands
Porties: 2
Door: Sven