Lasagne van courgette
Dit recept heeft het allemaal! Veel groente, makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. Het recept staat het grootste gedeelte van de tijd in de oven. Zo heb je ondertussen de handen vrij om andere dingen te doen.
Eigenlijk verbaasde het me een beetje dat we dit recept nog niet online hadden staan. Het is zo super makkelijk om te maken. De courgette snijd je met een kaasschaaf in dunne plakjes die je makkelijk kunt verdelen. Je bouwt in een paar minuten een mooie lasagne op van zes of zeven lagen dik. Als je een grotere ovenschaal gebruikt, worden het minder laagjes maar de smaak zal niet anders zijn.
Lasagne van courgette
Lasagne is een ovenschotel uit Italië en wordt gemaakt met dunne plakjes pasta. Bijzonder is dat de naam “lasagne” oorspronkelijk Grieks is en letterlijk vertaald platte deegkoek betekent. Wat ik dan vreemd vind, de Grieken hebben twee traditionele lasagne achtige gerechten op het menu staan, deze heten pastitio en moussaka maar geen lasagne. Ik snap er niets van ;-) Wie het ook bedacht heeft, lasagne is lekker maar bevat vrij weinig groente. We hebben daarom in dit recept de bladen van pasta vervangen door courgette. Per persoon een courgette. Je krijgt zo ongeveer 300 gram groente per persoon binnen.
Lasagne van courgette
Dit heb je nodig
- 2 Courgettes
- 300 gr Gehakt
- 1 blik Tomatenblokjes
- 1 blikje Tomatenpuree
- 10 blaadjes Basilicum
- 2 tenen Knoflook
- 1 Ui
- 40 gr Geraspte kaas
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bak het gehakt rul in een pan
- Snipper de ui en de knoflook en voeg toe
- Voeg ook de tomatenblokjes en puree toe
- Laat 5 minuten zachtjes pruttelen
- Schaaf ondertussen met een kaasschaaf plakken van de courgette
- Hak de basilicum fijn en voeg aan de saus toe
- Schep wat saus in de ovenschaal, verdeel en beleg met plakjes courgette
- Herhaal totdat de saus en de courgette op is
- Verdeel de geraspte kaas er oven en plaats in de oven voor 30 minuten
Lijkt me lekker! Ik ga het vanavond proberen met makreel erdoor ipv gehakt. Heb je je portie vette vis ook weer gehad:)
Wat een super goed idee! Was het lekker met makreel erdoor?
Heerlijk!! Ik heb alleen een stukje groentebouillon toegevoegd voor iets meer pit.
Verder heb ik dit recept gehaveerd klaargemaakt, omdat ik alleen woon.
Een heerlijke lasagne en ik heb de pasta niet gemist
Moet je dit gerecht verder nog kruiden? Of heeft het van zichzelf al genoeg smaak?
Ik ga het vanavond maken, ben erg benieuwd!
Nee niet echt nodig. De geraspte kaas geeft voldoende zout. De knoflook en basilicum doen de rest.
Ik zelf voeg aan de saus naast jouw ingredienten een diepvrieszak pastagroenten toe. Met de staafmixer maak ik er een gladde saus van zodat de kinderen niet klagen. Op die manier heb je nog meer groenten
Wat voor saus gebruiken jullie? Of ben ik nou zo scheel dat ik dat niet zie staan?
Hoi Ellen,
De ‘saus’ maak je in het recept van stap 2 t/m stap 5. Het gehakt met de tomaten en de puree noemen we de saus. Beetje onduidelijk misschien omdat we het ineens over saus hebben.
Groetjes
Sven
Ook hier positieve reacties!!
Zelf ben ik geen courgette fan, maar ik vond dit om te smullen.
En mijn vriend: Zelfs zonder de pasta is het lekker!!
Ik vermoed dat ik een goede/gezonde vervanger voor lasagne heb gevonden en daar ben ik erg blij mee!!
We hebben het vanavond gegeten en het was heerlijk! Ik had er nog wat roerbakgroente doorgedaan. Bedankt!
Jenny
Fijn dat het gesmaakt heeft :-)
Dit is een eenvoudig, maar heerlijk recept!
Wat ik zelf doe is voor ik het gehakt rul, bak ik ongeveer vijf ansjovis in olijf olie totdat het zacht word en praktisch verdwijnt bij het bakken van de rest van de ingrediënten (dit scheelt ook zout toevoegen), knoflook erbij, kleine blokjes courgette erbij, dan gehakt rullen, dan de tomaten, wat peper, en als laatst toevoegen de basilicum en peterselie en dan de lasagne opbouwen met plakken aubergine (van te voren gegrild) en vergeet niet de geraspte kaas.
De laagjes courgette mogen best wat dikker dan een standaard plakje dat de kaasschaaf maakt, dus meerdere plakjes op elkaar. En bij elke laag een beetje kaas toevoegen, voor extra smeuïgheid.
Ik had het met een kant-en-klaar bakje vego-bolognese gemaakt (nog sneller klaar). Reactie van mijn man toen ik vroeg of hij de pasta niet miste: Neehoor, er zit tenminste lekker veel vlees in. Hahaha.