Deze functionele stoelgangkoekjes zijn ontstaan vanuit noodzaak. Jennifer heeft momenteel last van lichte obstipatie. Hier kunnen zwangere vrouwen last van krijgen. Inderdaad … je leest het goed, Jennifer is zwanger! We verwachten een lief klein meisje en ik word vader!

Ik ben natuurlijk super trots en kan niet wachten totdat ze geboren is. Op het moment van schrijven is ze 17 weken zwanger, we vonden het tijd worden om het ook met onze lezers te delen want hier en daar moeten we onze manier van eten iets aanpassen. De zwangerschap verloopt goed, alles ziet er op de echo’s prima uit. Alleen heeft Jennifer zo nu en dan last van de gebruikelijke kwaaltjes. Waaronder dus obstipatie.

Een recept afhalen of oplossen door voeding

Uiteraard kun je legio poeders, pillen en siropen ophalen bij de apotheek als je last hebt van obstipatie. Maar ik wil het graag eerst met voeding proberen op te lossen. Zo kwam ik op het idee om stoelgangkoekjes te ontwikkelen. Simpel gezegd heb ik gewoon koekjes gemaakt van producten die zo veel mogelijk vezels bevatten. En ze blijken nog te werken ook!

Elk koekje bevat 6,8 gram vezels. Ter vergelijking; 1 koekje staat qua vezels gelijk aan 3,2 sneedjes volkorenbrood, 4 sneedjes bruinbrood en 8,5 sneedjes witbrood. Twee koekjes verdeeld over de dag zorgen dus voor ruim 13 gram extra vezels. En daar zijn je darmen erg blij mee. De vezels stimuleren de darmfunctie en houden vocht vast waardoor alles mooi soepel blijft en goed functioneert.

Obstipatie tijdens de zwangerschap

Ik heb ook even uitgezocht waar die obstipatie nou door komt. Door het toekomstig vaderschap ligt er tegenwoordig de ‘Zwangerschapsbijbel’ op mijn nachtkastje in plaats van boeken over voeding. Alhoewel, in de zwangerschapsbijbel wordt ook over voeding gesproken, maar wel op een andere manier. Afijn, de obstipatie komt dus hoofdzakelijk door ruimtegebrek. De darmen moeten wijken voor de steeds groter groeiende baarmoeder en komen daardoor in de verdrukking waardoor het er allemaal wat minder goed doorheen kan. Daarnaast heeft ook de veranderde hormoonhuishouding invloed op de darmfunctie en zijn zwangere vrouwen door vermoeidheid vaak wat minder actief. Aldus, de zwangerschapsbijbel ;-)

Koekjes voor een soepele stoelgang

De koekjes moesten voor mij aan twee dingen voldoen, veel vezels bevatten, geen extra suiker toevoegen. Dat klinkt simpel, maar zoeken naar de juiste verhouding was nog een hele uitdaging. Om de koekjes toch een licht zoete smaak te geven heb ik gedroogde vijgen en pruimen gebruikt. Beide bevatten naast de zoete smaak erg veel vezels. Daarnaast heb ik volkoren tarwemeel gebruikt en havermout. Als extra heb ik lijnzaad, psylliumvezels en inulinevezels toegevoegd. Psyllium- en inulinevezels zijn gecombineerd te koop in de groen-blauwe potten van ‘Colon Clean’ en verkrijgbaar bij De Tuinen of de Gezond en Welzijn. Ze zijn ook hier online te bestellen. Met dit recept kun je 12 koekjes maken. Elk koekje bevat 6,8 gram vezels.

Smaak versus functie

Ik vind de koekjes erg lekker en Jennifer ook, ze zijn door de grote hoeveelheid vezels wel iets aan de droge kant. Maar het belangrijkste is dat ze werken. Deze koekjes hebben een belangrijk doel, ze helpen de darmfunctie verbeteren. De koekjes zijn uiteraard ook gewoon geschikt voor mensen die niet zwanger zijn en goed voor hun darmen willen zorgen. Over het algemeen krijgen mensen te weinig vezels binnen. De richtlijn is minimaal 30 gram vezels per dag, hier is soms lastig aan te komen. Groente en fruit bevatten veel vezels, zorg dus dat je die ook elke dag voldoende binnenkrijgt.

Stoelgangkoekjes | Koekjes voor een soepele stoelgang

Lekkere koekjes die de stoelgang stimuleren
35 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 12 porties

Dit heb je nodig

 • 100 gr Volkorenmeel
 • 50 gr Havermout
 • 60 gr Roomboter
 • 2 Eieren
 • 50 gr Lijnzaad
 • 100 gr Vijgen
 • 100 gr Pruimen
 • 40 gr Psyllium/inuline vezels

Zo maak je het

 • Verwarm de oven voor op 160 graden
 • Hak de pruimen en de vijgen met een keukenmes zo fijn mogelijk
 • Stop alle ingrediënten in een grote kom en kneed er een deeg van
 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat
 • Je hebt nu ongeveer 600 gram deeg, pak per koekje 50 gram van het deeg, rol er tussen je handen een balletje van, druk plat en leg op de bakplaat
 • Herhaal dit voor alle koekjes, je kunt er 12 maken
 • Plaats in het midden van de oven voor 25 minuten
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 12
Door: Sven