Een vegetarische burger stond al een tijdje op ons lijstje om te gaan maken. Na een paar keer proberen zijn we op dit lekkere recept uitgekomen. Deze heerlijke groenteburger past goed in een vegetarische maaltijd. Daarnaast is deze vegetarische burger makkelijk en leuk om te maken en gebruiken we geen lastig verkrijgbare ingrediënten.

Vegetarische burger van spinazie als vleesvervanger

Wij zijn flexitariër en geen vegetariër. We vinden het leuk en lekker om niet elke dag vlees te eten. We eten liever drie keer per week een stukje vlees van goede kwaliteit (biologisch) en een of twee keer per week een lekker vet visje. Zo blijven er een paar dagen in de week over voor vegetarische maaltijden. Om toch het gevoel van een stevige maaltijd te hebben is het soms leuk om de groente te laten lijken op een stukje vlees. Deze vegetarische groente burger is daar een mooi voorbeeld van.

Meer groente door vegetarische burger

Door het eten van een vegetarische maaltijd is het gemakkelijker om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente te komen. De 200 gram groente vinden wij eigenlijk nog te weinig. We zouden dat eerder als een ondergrens willen zien. Dus minimaal 200 gram groente per dag. Wij komen op onze vegetarische dagen soms aan de 500 gram groente per persoon. Bedenk je eens hoe enorm veel voedingsstoffen je dan binnenkrijgt. Als je de variatie van verschillende groente groot houdt, heb je een zeer compleet pakket van veel belangrijke vitamines en mineralen.

Vegetarische burger van spinazie

Voor dit recept gebruiken we 450 gram diepvriesspinazie. Na het uitlekken blijft er qua gewicht wel wat minder over; ongeveer 300 gram. We gebruiken diepvriesspinazie in deze vegetarische burger omdat het makkelijk werkt. Verse spinazie zou je eerst moeten blancheren om het te laten slinken. Daar gaat meer werk in zitten. Diepvriesspinazie is net zo gezond als verse spinazie. Net zoals diepvriesboerenkool en verse boerenkool. ‘Vers’ wordt geassocieerd met het meest gezonde maar dat is niet bij alle groente het geval.

Verse spinazie
Verse spinazie wordt na de oogst naar de veiling gebracht. Hier wordt het verkocht aan groothandelaren. Vervolgens gaat de spinazie naar de fabriek waar het gewassen, verwerkt en verpakt wordt. Daarna wordt het naar de supermarkt gebracht waar het nog enige tijd in de schappen blijft liggen. In totaal duurt het gemiddeld anderhalf tot twee weken voordat de ‘verse’ spinazie gegeten wordt. Door het tijdsbestek is een deel van de vitamines en mineralen verloren gegaan.

Diepvriesspinazie
Diepvriesspinazie wordt meestal op contactbasis gekweekt. Het gaat direct vanaf het land naar de fabriek waar het verwerkt wordt zonder tussenkomst van een veiling. In de fabriek wordt het kort geblancheerd en direct diepgevroren. Door het blancheren verlies je ook een deel van de voedingsstoffen. Maar eenmaal ingevroren blijven de vitamines en mineralen bewaard.

Bij beide producten, vers of diepvries, gaat dus een deel van de vitamines en mineralen verloren. De enige gezondere optie waarbij de meeste voedingsstoffen beschikbaar blijven is het zelf verbouwen van de groente. Dan kun je het oogsten en een half uurtje later op je bord hebben liggen. Dit is alleen niet voor iedereen mogelijk.

Vegetarische burger maken, simpel recept

Het recept voor deze vegetarische burger is simpel en de smaak is erg lekker. We hebben een aantal keer geprobeerd om de groente burger te maken zonder paneermeel of bloem. Maar helaas… om tot het beste resultaat te komen, en dit betekent een krokant buitenkantje en een stevige binnenkant, is het toevoegen van een bindmiddel op basis van graan naar ons idee onoverkomelijk. Wat we ook uitgezocht hebben is de minimale hoeveelheid die nodig is om het te laten slagen. Dat komt voor deze burgers op 50 gram paneermeel en geen bloem. We gebruiken paneermeel zonder suiker. Dat is verkrijgbaar bij de meeste grote supermarkten. Kijk daarvoor even achter op de verpakking. Bij sommige merken paneermeel wordt bijvoorbeeld glucosestroop (=suiker) toegevoegd.

Met dit recept kun je ongeveer 10 vegetarische burgers maken. Voor het maken van het beslag heb je een keukenmachine nodig.

Vegetarische burger van spinazie

30 min
5 min
35 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

 • 450 gr Diepvriesspinazie
 • 250 gr Rode kidneybonen
 • 1 teen knoflook
 • 1 Ui
 • 50 gr oude kaas - geraspt
 • 1 Ei
 • 50 gr Paneermeel
 • Peper en zout - naar smaak
 • Roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

 • Zorg ervoor dat de diepvriesspinazie ontdooit is. Je kunt dit het beste een dag van tevoren doen door de spinazie in de koelkast te plaatsen in een zeef met een schaal eronder. Zo kan het vocht er uit
 • Doe de spinazie in een zeef en druk met de bolle kant van een lepel het laatste vocht uit de spinazie. Doe de spinazie vervolgens in een ruime schaal
 • Vermaal de rode kidneybonen met de ui (schil verwijderen en grof hakken) en knoflook (schil verwijderen) in een keukenmachine
 • Voeg het mengsel toe aan de spinazie
 • Voeg ook de rest van de ingrediënten toe en meng het tot een mooi geheel
 • Vorm nu van ongeveer twee eetlepels een mooie groenteburger. Laat de groenteburgers 20 minuten in de koelkast op een vel bakpapier opstijven
 • Smelt in een koekenpan op matig vuur een klontje roomboter en bak hierin de burgers om en om totdat ze mooi donkerbruin zijn (ongeveer 3-4 minuten per kant)
Print dit recept
Recept: Avondmaaltijd, Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 10
Door: Sven