Een avocadosalade met zalm en mango. Je moet er maar op komen om deze ingrediënten met elkaar te combineren ;-) Jennifer is van ons degene die het aandurft om dit soort gewaagde combinaties te proberen. Ik houd me meer vast aan bekende smaakcombinaties. Maar soms moet je durven experimenteren (en dat gaat niet áltijd goed) om tot dit soort verrassend lekkere combinaties te komen.

Met avocado hebben we inmiddels al erg veel recepten gemaakt. We kunnen niet blijven herhalen hoe gezond dit bijzondere fruit is. Fruit? Ja, inderdaad. Een avocado is een fruitsoort. Maar wel wel een heel bijzondere. Een avocado bevat als enige fruit gezonde vetten en geen fruitsuiker. En juist daarom gebruiken we hem zo graag.

Gezonde vetten

Deze avocadosalade met zalm is rijk aan gezonde vetten. Een avocado bevat per 100 gram soms wel 30 gram vet. Niet zomaar vet, maar de voor ons lichaam belangrijke enkelvoudig onverzadigde vetzuren die een gunstig effect hebben op het helpen verlagen van het slechte LDL-cholesterol in het bloed. Het vet in avocado bestaat voor het grootste gedeelte uit omega-9 dat ook wel oliezuur genoemd wordt. Oliezuur is een niet essentieel vetzuur. Dat betekent dat als we dit vetzuur niet binnenkrijgen via voeding, ons lichaam deze vetten zelf kan aanmaken uit andere vetten. Dat betekent niet dat we deze vetsoort niet wat extra kunnen gebruiken. Zorg er wel altijd voor dat je naast de Omega-9 vetten ook voldoende omega-3 binnenkrijgt. Deze vetten kommen vooral voor in vette vis zoals zalm. En laten we dat nou ook gebruiken in dit heerlijke recept ;-) De gerookte zalm is een goede bron van omega-3 vetzuren. Omega-3 is een essentieel vetzuur. We moeten dit dus wel binnenkrijgen via onze voeding omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken.

Vezels, vitamines en mineralen

Deze avocadosalade bevat veel vezels. Vooral de avocado is hier een rijke bron van. Per 100 gram bevat deze 6,4 gram vezels. Maar ook de mango draagt zijn portie bij. De mango bevat per 100 gram 1,5 gram vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmfunctie. Maar ze zorgen er ook voor dat de fruitsuikers uit de mango langzaam worden opgenomen. Zo wordt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel voorkomen. Naast de vezels ontploft dit recept werkelijk aan vitamines en mineralen. De avocado, de mango en de zalm leveren alledrie een breed assortiment vitamines en mineralen. Maar ook de gember is bijzonder gezond. Samen vormen ze een zeer complete maaltijd die ons lichaam voedt en zal bijdragen aan een gezond en vitaal lichaam.

Avocadosalade

Deze avocadosalade is goed voor twee personen. De vulling die je maakt past niet allemaal in de vier avocadohelften. Wat er overblijft kun je ook los op een bordje serveren of bewaren in een afgesloten bakje de koelkast voor de volgende dag. Het recept in de schil serveren ziet er natuurlijk wel erg leuk uit ;-)

Avocadosalade met gerookte zalm en mango

10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 Avocado
  • 200 gr Gerookte zalmfilet
  • 1 Mango
  • 40 gr Rucola
Voor de dressing
  • 2 el Olijfolie - extra vergine
  • 1 el Citroensap
  • 10 gr Gember - vers
  • Peper en zout - naar smaak
  • 1 tl dille - gedroogd

Zo maak je het

  • Zet een grote schaal klaar waarin de ingrediënten gemengd kunnen worden
  • Snijd de avocado's rondom in tweeën en draai de helften van elkaar af
  • Lepel het vruchtvlees uit de schil, snijd het in blokjes en doe in de schaal
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees van de pit
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes en voeg bij de avocado
  • Snijd de zalmfilet in kleine stukjes en voeg ook toe
  • Pak een klein schaaltje voor de dressing en doe hier de olijfolie en het citroensap in
  • Schil de gember en doe het in een knoflookpers, voeg toe aan de dressing
  • Voeg de dille toe en breng op smaak met peper en zout
  • Giet de dressing door het avocadomengsel en schep alles goed door elkaar
  • Verdeel de rucola over twee borden en plaats daar de lege avocadoschillen op
  • Vul deze met de avocadosalade
Print dit recept
Recept: Bijgerecht, lunch, Salade
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven