Sushi!!!!! We zijn er dol op. Hoewel ik sushi zeker niet als ongezond zou willen omschrijven is het wel mogelijk om de traditionele sushi nog wat gezonder te maken. We doen dit door de witte rijst weg te laten. Voor dit heerlijke recept hebben we sushi gemaakt van rauwe zalm en avocado met dille, een beetje wasabi en soyasaus. Smullen maar!

Rauwe zalm gebruiken

Rauwe zalm kun je veilig eten, je moet wel met een aantal punten rekening houden:

  1. Koop de vis bij een goede visboer en vraag of de vis super vers is. Vis uit de supermarkt is meestal niet vers genoeg.
  2. Ruik aan de vis, de vis moet neutraal ruiken, er mag geen ‘vis’ lucht aanzitten.
  3. De kleur van de filet moet glanzend zijn en niet doffig.

Als de vis nog niet gefileerd is, kijk dan goed naar de ogen van de vis. Hieraan is de mate van versheid goed af te lezen. De ogen moeten bol staan, een doorzichtig hoornvlies hebben en een zwarte glanzende pupil. Verder moet de huid van de zalm glanzen en er mag een helder slijmlaagje op zitten.

Sushi van zalm en avocado maken

Het maken van deze sushi vergt, zoals bij elke sushi die je zelf maakt, wat handigheid en tijd. Maar, het is de tijd meer dan waard. Om het wat beter te kunnen uitleggen heb ik extra foto’s gemaakt. Het complete recept vind je onder aan deze pagina.

De plakjes avocado op folie:

Sushi van avocado en zalm 01

De rauwe zalm met kruiden:

Sushi-van-avocado-en-zalm-02

De zalm op de plakjes avocado leggen, oprollen en in stukjes snijden:

Sushi van zalm en avocado 03

Sushi van zalm en avocado

Sushi zonder rijst? Het kan met dit heerlijke recept.
25 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 Avocado
  • 150 gr Rauwe verse zalm
  • 2 tl Citroensap
  • 2 tl dille - gedroogd
  • Peper - naar smaak
  • Zout - naar smaak
  • Wasabi - naar smaak
  • 4 el Soyasaua

Zo maak je het

  • Beleg een snijplank met vershoudfolie
  • Snijd de avocado rondom de pit in tweeën en draai de helften van elkaar af
  • Verwijder de pit en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil
  • Snijd heel dunne plakjes van de avocado en verdeel deze ter breedte van de zalm over de folie. De plakjes moeten elkaar overlappen zodat het een geheel vormt
  • Druppel het citroensap over de avocadoplakjes en wrijf het in met de bolle kant van een lepel. Je vormt hierdoor van de losse plakjes nog meer een geheel
  • Bestrooi de zalm met een beetje zout en peper en flink wat dille. Leg de zalm een stukje uit de kant op de avocado
  • Pak de verhoudfolie op aan de kant waar de zalm ligt en rol deze op. Zorg dat de folie niet meegenomen wordt in de sushi. Help een beetje met je vingers
  • Druk de avocado goed aan zodat er een stevige rol ontstaat
  • Laat de folie om de sushi zitten en snijd met een scherp mes door de folie heen plakken van ongeveer 2 cm breed
  • Verwijder de folie en serveer de sushi's met een druppeltje wasabi en een bakje soyasaus
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Japans
Porties: 2
Door: Sven