Havermoutpap met fruit, mijn stiefmoeder gruwelt ervan, maar wij vinden het heerlijk. Een warm ontbijt vol goede voedingsstoffen om je dag vol energie te beginnen.

Met havermout kan je veel variëren. Je kan een handje havermout toevoegen aan je smoothie, dat maakt het een drinkontbijt, je kan er koekjes van maken als snack en je kan er havermoutpap van maken. Mijn stiefbroertje heeft de oat express van Quaker ontdekt. Goede marketing, want het enige dat die zakjes voor je doen, is de verhouding havermout/melk voor je bepalen. Als je zelf eenmaal de hoeveelheid hebt bepaald d.m.v een glaasje in je kast (tot het randje, tot de helft) dan weet je voor altijd wat jouw hoeveelheid is. En jouw havermout is ook binnen 2 minuten klaar als je het in de magnetron stopt. Een gewoon pak havermout (van Quaker of andere merken) is natuurlijk veel goedkoper dan de portie zakjes. Onze voorkeur gaat uit naar bereiding in de pan. Een laag vuurtje, af en toe roeren en na 10 minuten pruttelt de havermout in gewenste dikte en je keuken ruikt er heerlijk van. Volgens havermout liefhebbers dan ;-). Misschien wordt het nooit jou ding, maar ik zou zeggen: probeer het eens uit. En begin dan met onze ‘appeltaart klassieker‘. Appeltaart? Jawel, er gaan appel, rozijnen en kaneel in. Net appeltaart maar een stuk gezonder want er je voegt geen suiker toe. De appel en rozijnen zijn al zoet genoeg van zichzelf.

Laatst zag ik een havermoutpap recept in het boekje van de Jumbo. Het klonk als een heerlijk recept met bosvruchten, maar ze voegden ook 25 gram suiker toe. Waarom? Totaal overbodig! Zeker als je jezelf laat wennen aan eten dat minder zoet is. Dan vind je een banaan ook zoet genoeg van zichzelf. Kijk maar naar thee. Eerst dronk je het met veel suiker, zonder vond je vies. Vervolgens ging je minderen, van 2 klontjes naar 1 klontje. Best te doen. Uiteindelijk dronk je thee zonder suiker. Krijg je dan een mok thee met 2 klontjes suiker voor je neus, dan vind je het toch zoet!
Drink jij nog suiker in je thee? Probeer eens te minderen op deze manier! En zoals bij de thee kan dit natuurlijk ook bij andere gerechten.

Dit is ook de reden dat we geen rietsuiker, stevia of andere zoetstoffen gebruiken bij onze recepten. Op die manier blijf je gewend aan veel zoet en zal je zoet blijven willen. Wij vonden hier een interessant artikel over suiker.

Havermoutpap met fruit en amandelen

15 min
15 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 110 gr Havermout
 • 600 ml Melk
 • 1 Banaan
 • 1 Appel
 • 50 gr Amandelen - ongezouten

Zo maak je het

 • Meng de havermout en melk in een pan op laag vuur
 • Schil ondertussen de appel en snij in stukjes, voeg toe aan de havermout
 • Pel de banaan, snij in plakjes en voeg toe aan de havermout
 • Blijf tussendoor roeren
 • Laat de havermout een paar minuten koken totdat het indikt
 • Verdeel over 2 schaaltjes of diepe borden en strooi de amandelen er overheen
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer