Pasen, daar heb ik als kind erg leuke herinneringen aan. In het paasweekend gingen we vroeger altijd wat leuks doen. Een dagje fietsen in mooi voorjaarsweer, de nieuwe caravan van m’n ouders uitproberen, naar het zwembad, bij familie langsgaan, eieren schilderen en zoeken.

Maar wat we ook deden, het allerbelangrijkste tijdens de paasdagen was het lekkere eten en het paasontbijt. Gezellig met z’n allen aan tafel versgebakken broodjes eten met roerei en spek, paasstol, croissants, brie, verse jus ‘d orange en nog veel meer lekkers. We zaten zo met met z’n allen uren aan tafel gezellig te kletsen en te eten.
Het paasontbijt is ook een keer niet doorgegaan… De hele tafel was gevuld met heerlijk eten en we stonden op het punt te gaan aanvallen. Op dat moment besloot mijn vader nog even snel de prullenbak te legen. Het deksel legde hij op het aanrecht, dacht hij. Maar hij legde het boven op het fornuis waar het vuur nog van brandde. Het deksel vloog direct in brand en zorgde er zo voor dat al het lekkere eten voorzien werd van een laagje roetschilfers… Oeps ;-)

Nu we zelf groot (en volwassen) zijn ;-) vinden we het nog steeds erg gezellig om tijdens de paasdagen te gaan eten met familie of vrienden. Alleen staan er nu geen versgebakken witte pistoletjes op tafel, maar notenbroodjes van sojameel en crackers van lijnzaad. Geen fabriekspaasstol uit de supermarkt maar onze vers gebakken koolhydraatarme paasstol. De eieren zijn natuurlijk gebleven, maar wel met leuke en gezonde variaties. Want naast heerlijke roerei maken we nu ook ei muffins met spek en ei muffins met zalm.

De oorsprong van het paasfeest is nog steeds wat onduidelijk. Het is een viering van nieuw leven en geboorte, vruchtbaarheid en nieuw begin. Het paasfeest zoals wij dat kennen heeft grote verbintenis met het Christendom, waar gevierd wordt dat Jezus is opgestaan uit de dood. Echter gaat de oorsprong van het paasfeest verder terug in de tijd.

Het eten van eieren met Pasen is een oude traditie die voortkomt uit voedselgebrek. Rond de paasdagen, na de winter, waren de voedselvoorraden op en de nieuw aangelegde gewassen nog niet klaar om te oogsten. Alleen de kippen legden al eieren. Zodoende was het eten van eieren tijdens Pasen eigenlijk pure noodzaak, er was gewoon niets anders. Nu is dat wel anders. Met Pasen ontbijten we zeer uitgebreid en staan de meeste luxe dingen op tafel. En als we de reclamefolders van de supermarkten mogen geloven, gaan we na het paasontbijt borrelen, snoepen en vervolgens gourmetten en daarna weer borrelen! Wat maak jij allemaal met Pasen?

Al onze gezonde recepten voor Pasen op een rijtje:

Bubbels zonder alcohol
Ei muffins met zalm en Boursin
Paas smoothie met mango
Omelet met spinazie
Hartige muffins
Ei bacon muffins
Bananen cupcakes van amandelmeel
Paasstol koolhydraatarm
Frittata met paprika en champignons
Scrambled eggs
Eiersalade
Gezonde cracker van kaas en pitten
Crackers van sojameel
Zelf pindakaas maken
Toastjes van komkommer, brie en zalm
Garnalensalade
Notenbroodjes van sojameel
Tonijnsalade
Cracker van lijnzaad