Deze gezonde cracker is echt overheerlijk. Je kunt de crackers beleggen met een plakje tomaat en komkommer maar de gezonde crackers zijn ook zonder iets erop heerlijk.

Het maken van deze gezonde cracker is een fluitje van een cent. De pitjes en zaden smelten samen met de kaas in de magnetron en vormen zo een stevige gezonde cracker. We hebben al eens eerder crackers met pitten en zaden gemaakt, maar deze is toch net even wat anders. Naast de pitten en zaden voegen we aan dit recept verse kruiden toe. De cracker krijgt hierdoor een mediterraans tintje.

Pitten en zaden zijn gezond. Ze bevatten veel onverzadigde vetzuren, vezels, vitamines en mineralen. Pompoenpitten zijn een rijke bron van fosfor en kalium. Fosfor is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Kalium speelt een grote rol bij het stabiel houden van de bloeddruk. Kalium remt de bloeddrukverhogende effecten van natrium (zout).
Zonnebloempitten bevatten veel magnesium en koper. Magnesium is belangrijk voor veel processen in ons lichaam, maar in het bijzonder voor de stofwisseling. Magnesium is hier eigenlijk de grote regelneef die zorgt dat processen optimaal verlopen.
Lijnzaad is een grote bron van onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren helpen het slechte LDL-cholesterol in het bloed verlagen. Daarnaast bevat lijnzaad slijmstoffen. Deze stof bindt zich met water en vormt een soort gelachtige stof dat slijmvliezen beschermt maar ook de darmfunctie stimuleert.

Wij eten deze gezonde cracker als lunch, tussendoortje of als gezonde snack. De crackers passen makkelijk in een broodtrommel en zijn daardoor goed mee te nemen naar het werk.

Gezonde cracker van kaas en pitten

5 min
5 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 plak Belegen kaas
  • 1 el Zonnebloempitten
  • 1 el Pompoenpitten
  • 1 el Gebroken lijnzaad
  • 1 takje rozemarijn - vers
  • 1 takje tijm - vers

Zo maak je het

  • Leg op een bord een stukje bakpapier
  • Leg hier een plak kaas op
  • Strooi de pitten en zaden er over
  • Haal de blaadjes van de verse kruiden en hak ze fijn
  • Strooi de kruiden over de zaden en pitten
  • Plaats de cracker in de magnetron voor ongeveer 1,5 minuut op 800 watt (dit verschilt per magnetron)
  • De cracker is klaar als de kaas hard en krokant is geworden
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven