Een super voedzaam en super simpel ontbijt of lunchgerecht: gebakken ei met tomaat en avocado. Drie heerlijke producten bomvol vitamines, mineralen, anti oxidanten en gezonde vetten, maar bovenal een hele simpele bereiding waardoor het zo op tafel staat. 

Een ei is een bijzonder product. Het bevat de bouwstoffen om een kuiken te laten groeien. Dat maakt het wel logisch om te geloven dat een ei super gezond is, toch? Vroeger werd verteld dat een ei, en dan vooral het eigeel, slecht voor je cholesterol was en dat je vooral niet te vaak eieren mocht eten. Een fabel, weten we nu, al denken heel veel mensen nog steeds dat het zo is. Het is ze altijd verteld. Mijn broer at vroeger vaak een gebakken ei. Mijn moeder vertelde hem altijd hoe ongezond dat wel niet was! En dan met roomboter, zo vet! Inmiddels weet ik dat roomboter veel gezonder is dan margarine, halvarine etcetera. Roomboter is een natuurproduct en vet is geen vijand. Gezonde vetten hebben we juist nodig. Nu weet ik dat mijn broer helemaal niet zo ongezond at, zeker niet als hij ook nog cherry tomaatjes op zijn gebakken ei legde! Gelukkig wordt voedsel steeds weer onderzocht. Maar met voedsel wordt ook veel geld verdient. Het is daarom helaas vaak zo dat je veel tegenstrijdige informatie vindt over voeding, of dat het ingewikkeld is om te ontdekken wat er nu precies in een product in een potje zit. En al die light producten … toen werd gedacht dat vet slecht was, was dat een perfecte kans voor de voedselindustrie om geld te verdienen: een light variant maken van iets dat in de eerste instantie niet eens gezond was. Vet zorgt voor smaak. Haal je vet weg, dan moet je heel veel toevoegen om het een beetje te laten smaken. En dat zijn meestal geen gezonde toevoegingen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Skip even alles waar een etiket op staat met ingrediënten. Wat staat er op een ei, een tomaat, een avocado, verse peterselie? Helemaal niets! En pak eens een pakje echte roomboter en vergelijk dit met de achterkant van een pakje margarine.

Mijn broer zal blij zijn dat hij kan genieten van zijn gebakken ei, zonder een moeder die continu zeurt hoe ongezond het is. Maar mijn broer woont inmiddels niet meer thuis, en mijn moeder … zij gaat dit recept vast en zeker maken! :-)

Gebakken ei met tomaat en avocado

Een lekker gebakken ei recept en nog gezond ook
5 min
5 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

 • 4 Eieren
 • 1 Avocado
 • 2 Tomaten - zoet
 • 1/2 peterselie - vers
 • Peper - naar smaak
 • Zout - naar smaak
 • Roomboter - om in te bakken

Zo maak je het

 • Kluts de eieren, strooi er wat peper en zout door en bak het ei met een beetje roomboter goedbruin
 • Was ondertussen de tomaten en snijd ze in halve plakken
 • Snijd de peterselie fijn
 • Snijd de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar af en lepel het vruchtvlees uit de schil, snijd het in plakken
 • Snijd het gebakken ei doormidden en serveer met de plakken tomaat, avocado en verse peterselie
Print dit recept
Recept: lunch
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Jennifer