Witte asperges gekweekt op Hollandse bodem zijn naar mijn idee, heerlijk! Zodra ze in de winkel liggen moet ik ze eten. De een gruwelt ervan, de ander vindt ze geweldig. Ik heb er vandaag een mooie salade van gemaakt. De witte asperges combineren schitterend met de licht zoete smaak van bataat, het pittige van de mosterd en het fris zure van de crème fraîche. 

Zin in soep? Deze rijk gevulde aspergesoep is ook een echte aanrader.

Met witte asperges kun je heel veel kanten op. Traditioneel worden ze gekookt en geserveerd met hollandaisesaus, ham en een gekookt ei. Maar wist je dat je witte asperges ook fantastisch smaken als je ze grilt op de barbeque? Marineer de asperges in honing, olijfolie, dille, peper en zout en gril ze (niet te heet) totdat ze aan de buitenkant mooi lichtbruin zijn.

Je kunt met asperges, zoals in dit recept, ook een salade maken. De salade doet een beetje denken aan huzarensalade maar dan frisser en minder compact. Eet deze aspergesalade als hoofdgerecht met een stukje vlees erbij, neem hem mee naar je werk als lunch of serveer hem als bijgerecht bij een barbecue.

Buitenbeentjes, voordeliger en net zo lekker

Asperges zijn niet de goedkoopste groente. Het kweken en oogsten is een arbeidsintensief proces en dat vertaalt zich in de hoge kostprijs. Nu is het zo dat supermarkten graag een zo uniform mogelijk product willen aanbieden. Gelijk gewicht, gelijke vorm, gelijke smaak, etc.Dit maakt het voor de consument eenvoudig om te gebruiken. Maar moeder natuur is niet altijd zo gelijk en evenwichtig. Willekeur komt ook bij asperges dikwijls voor en dat resulteert in een asperge die niet door de ballotagecommissie heen komt.

Niet al te lang geleden werden deze afgekeurde asperges gebruikt voor de ingeblikte aspergesoep of andere producten waar uiterlijk geen rol speelt omdat ze gepureerd of vermalen worden. Maar, die scheve, kronkelige, niet zo mooie, kromme, klein koppige, asperges zijn nu gewoon in de winkel te koop. En omdat ze lelijk zijn, noemen we ze buitenbeetjes. Nou, buitenbeentjes, ik vind jullie niet lelijk. Schoonheid zit immers van binnen. En de smaak die de buitenbeentjes bij zich dragen is minstens zo lekker als die van zijn strak gekweekte, niet mislukte en kaarsrechte broer. Die overigens ruim 40% duurder is. Buitenbeentjes, jullie smaken verrukkelijk in deze salade.

Aspergesalade met zoete aardappel
Door: 
Recept: Salade
Keuken: Hollands
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Salade met witte asperges en zoete aardappel
Dit heb je nodig
  • asperges wit - 500 gram (buitenbeentjes)
  • zoete aardappel - 300 gram
  • grove mosterd - 2 theelepels
  • crème fraîche - 50 gram
  • bieslook - 5 gram
  • peterselie - 5 gram
  • witte wijnazijn - 2 eetlepels
  • zout - 1 theelepel
Zo maak je het
  1. Vul de waterkoker met water en breng aan de kook.
  2. Schil de asperges vanaf net achter de kop tot onderaan en snijd 2 cm aan de onderkant weg
  3. Snijd de asperges in stukken van 3 centimeter
  4. Schil de zoete aardappel en snijd in langwerpige stukken ter grootte van de asperges
  5. Doe de asperges en zoete aardappel in een pan en vul met kokend water uit de waterkoker totdat het net onder staat
  6. Voeg het zout toe en breng aan de kook
  7. Kook voor ongeveer 8 minuten totdat beide gaar zijn
  8. Meng in een ruime kom de crème fraîche met de azijn en de mosterd en snijd de bieslook en peterselie grof
  9. Giet de asperges en zoete aardappel af als ze klaar zijn en laat afkoelen
  10. Schep door de dressing en serveer met de bieslook en peterselie

 

 

 


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen