Deze couscous salade is heerlijk als bijgerecht naast een mooi stukje vlees of vis. Maar hij is ook heerlijk als lunch salade, voor als je eens iets anders wilt dan ‘sla’ als salade. Het is dan ook aan te raden om een grotere portie te maken van dit verrukkelijke couscousrecept zodat je overhoudt. De volgende dag smaakt ie namelijk nóg lekkerder. Alle smaken zijn dan goed in de couscous getrokken.

Het is de combinatie en de juiste balans tussen zoet en zout en een pikant tintje, die deze Oosterse couscoussalade zo lekker maakt. Zoet: de gedroogde abrikozen en de speculaaskruiden. Zout: de feta en een snufje zeezout. Pittig: de verse knoflook en de chili. Als je de smaken goed combineert, maakt het verder niet zo uit wat je nog meer aan je couscoussalade toevoegt. Wij hebben gekozen voor cherrytomaatjes, maar komkommer, gebakken courgette, gestoomde broccoli of gebakken aubergine: het kan allemaal en smaakt fantastisch. Tot slot hebben we ook nog een beetje frisheid toegevoegd: verse munt en citroensap. En vergeet het knapperige nootje niet! In dit recept voor couscous salade gebruiken we amandelen, maar walnoten, macadamianoten, pecannoten, hazelnoten of pistachenoten zijn ook lekker. Variatiemogelijkheden genoeg dus.

Couscous salade met …

Experimenteer je zelf niet zo graag, maar ben je wel op zoek naar variatie? Probeer dan ook eens deze couscous recepten:

Couscoussalade met kikkererwten en courgette
Griekse couscous salade met gebakken aubergine

Volkoren couscous VS gewone couscous

Couscous is een graanproduct dat gemaakt wordt van tarwemeel en water. Bij gewone couscous is het kaf van het graan verwijderd uit het tarwemeel. En dat is nu juist wat het graan voedzaam maakt. Je lichaam neemt de koolhydraten sneller op met een piek in je bloedsuikerspiegel tot gevoel en een minder (lang) verzadigd gevoel. Kies daarom altijd voor volkorencouscous. Gelukkig is de volkorenvariant gewoon in de meeste supermarkten te verkrijgen.
Wil je een couscoussalade maken met minder koolhydraten en meer groenten? Dan is het heel simpel om ‘couscous’ te maken van bloemkool. Het ruikt iets minder lekker, maar de smaak is top.

Koolhydraatbeperkte couscous recepten | bloemkoolcouscous

Bloemkoolcouscous met garnaaltjes en spicy omelet
Bloemkoolcouscous met doperwten en rode ui
Bloemkoolcouscous met dadels en feta

Volkoren couscous salade met gedroogde abrikoos en feta

Een heerlijke kruidige couscoussalade met gedroogde abrikoos, feta en munt
15 min
5 min
20 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 300 gr volkorencouscous
  • 400 ml water
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 2 takjes verse munt
  • 150 gr feta
  • 75 gr amandelen
Voor de dressing
  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl chili
  • zeezout - naar smaak

Zo maak je het

  • breng 400 ml water aan de kook, giet dit in een schaal en meng met een eetlepel olijfolie en de couscous in een kom
  • dek de couscous af
  • snijd de cherrytomaatjes doormidden, de abrikozen in stukjes, de verse munt fijn en de feta in blokjes
  • pers de knoflook uit en meng in een schaaltje met de rest van de ingrediënten voor de dressing
  • maak de couscous los met een vork, giet de helft van de dressing erbij en verdeel goed
  • voeg nu de gesneden ingrediënten toe en giet vervolgens de rest van de dressing over de volkoren couscoussalade
Print dit recept
Recept: Salade
Keuken: Oosters
Porties: 4
Door: Jennifer