Ontbijtkoek wordt vaak gezien als een gezond tussendoortje, maar de standaard ontbijtkoek bevat ongelofelijk veel suiker! Ik las laatst een recept waar een hele pot honing in ging: in Ć©Ć©n ontbijtkoek! Maar vaak gaat er ook gewoon heel veel bruine suiker en appelstroop in. Ik zag direct een leuke uitdaging: gezonde ontbijtkoek maken zonder kilo’s suiker. Zodat het echt een verantwoord tussendoortje is. Aanschouw ons recept voor gezonde ontbijtkoek. Yes!

Ontbijtkoek wordt al jaren in Nederland gegeten. Ik weet nog dat ik zelf vroeger ook twee plakjes ontbijtkoek meenam als ‘verantwoord’ tussendoortje. Ik had toen nog geen idee hoeveel suiker er eigenlijkĀ in zit. De variatie aan kruiden in ontbijtkoek is in de loop der jaren steeds veranderd. Vooral toen ontdekkingsreizigers allerlei nieuwe kruiden meenamen naar ons kleine landje. Het schijnt dat er sinds de 16e eeuw professioneel ontbijtkoek wordt gebakken in Nederland. Ontbijtkoek wordt ook wel peperkoek genoemd omdat er, meestal dan, peper in zit. Er zijn ook vele variaties ontstaan, naast het geĆ«xperimenteer met de samenstelling van de kruiden: denk aan kandijkoek (nog meer suiker ;-p), gemberkoek (idee!) en oudewijvenkoek, met anijs.

Zelf gezonde ontbijtkoek maken

Ik heb er eens een standaard en eenvoudig ontbijtkoek recept bij gepakt. Dit gaat er allemaal in:

  • 500 gram roggemeel
  • 500 gram honing en/of bruine suiker/stroop
  • 200 ml water (er wordt ook vaak melk gebruikt)
  • 15 gram bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 15 gram koekkruiden

Die halve kilo suiker, honing of stroop, die hebben we aangepakt! We hebben 8 verse dadels gebruikt. HĆ©Ć©l wat minder suiker dus, en dan ook nog eens een variant (de dadel dus) die naast zijn fruitsuiker voor heel veel goede stofjes zorgt.

We hebben volkoren roggemeel gemengd met havermeel. We hebben nooit eerder roggemeel gebruikt. Meestal kiezen we voor amandelmeel, omdat dit nog voedzamer is. Maar het geeft ook een andere structuur. Daarom hebben we nu roggemeel gebruikt, wel volkoren.
Om onze gezonde ontbijtkoek nog wat voedzamer te maken, hebben we noten toegevoegd. Die vermalen we goed zodat het opgaat in de ontbijtkoek, maar het toch ook net voor een beetje extra smaak zorgt. Krijg je de dadels niet goed vermalen? Geen probleem, af en toe een klein stukje dadel smaakt helemaal niet verkeerd. Wat vinden jullie van dit gezonde ontbijtkoek recept?

(Hoe je het went of keert, ook in dit recept zit door de dadels nog wat suiker. Vergeleken met de ontbijtkoek die je kant en klaar koopt wel veel minder en daardoor is onze variant een stuk verantwoorder. Verantwoord/gezond betekent niet dat je het ongelimiteerd kunt eten. De ontbijtkoek bevat nog steeds een redelijke hoeveelheid calorieƫn.)

Gezonde ontbijtkoek

Een gezonde ontbijtkoek, lekker als verantwoord tussendoortje
10 min
50 min
1 uur
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 125 gr Volkoren roggemeel
  • 75 gr Havermeel
  • 2 tl Bakpoeder
  • 1 snufje Zout
  • 2 el Koekkruiden
  • 30 gr Walnoten
  • 30 gr Amandelen
  • 125 gr Verse dadels
  • 2 Eieren
  • 200 ml Melk - volle

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Doe het meel, de bakpoeder, het zout en de koekkruiden in een schaal
  • Vermaal de noten in een keukenmachine en voeg toe, schep door elkaar
  • Ontpit de dadels en maal ze fijn in de keukenmachine
  • Voeg het meelmengsel, de eieren en melk toe en vermaal tot een bruine, plakkerige massa
  • Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het beslag hierop
  • Verdeel gelijkmatig en bak in 50 minuten gaar in de oven
  • Leg eventueel na 30 minuten een vel aluminiumfolie over de ontbijtkoek om verbranding van de bovenkant te voorkomen

Tip

Je kunt de melk ook vervangen door amandelmelk
Print dit recept
Recept: tussendoortje
Keuken: Hollands
Porties: 8
Door: Jennifer