Pas op! Deze havermoutkoekjes zijn gevaarlijk lekker. Dit havermoutkoekjes recept is zo goed gelukt, dat ik er gewoon trots op ben :-) Vanuit het niets met maar een paar ingrediënten heb ik de knapperigste koekjes van havermout bedacht die ik ooit heb gegeten.

Gevaarlijk lekkere havermoutkoekjes

Gevaarlijk zijn deze havermoutkoekjes echt. Je blijft er van eten als je niet oppast. Hoewel ze gezoet zijn met dadels blijft er een redelijke hoeveelheid koolhydraten (suiker) in zitten die snel door je lichaam wordt opgenomen. Maar waarom dan dit recept op Voedzaam & Snel vraag je je af? Als je deze koekjes vergelijkt met de gemiddelde supermarktkoekjes, bevatten ze veel minder suiker en zijn ze minder zoet. We maken gebruik van natuurlijke ingrediënten om een lekkere smaak te verkrijgen. Dat betekent niet dat deze koekjes heel erg gezond zijn en dat je ze ongelimiteerd kunt eten. Deze havermoutkoekjes zijn wel gezonder en verantwoorder dan veel koekjes uit de supermarkt. We willen met dit recept laten zien dat het mogelijk is om zelf koekjes te maken die minder slecht voor je zijn.

Suiker is suiker

Voor dit havermoutkoekjes recept gebruiken we dadels om een zoete smaak te verkrijgen. Dadels bevatten per 100 gram 30 gram suiker. Per koekje komt dat neer op 1,2 gram. (ter vergelijking, een stroopwafel bevat ongeveer 15 gram suiker) De suiker die in dadels zit is net zo slecht voor je lichaam als tafelsuiker of andere suikers die gebruikt worden bij het maken van koekjes. Gelukkig bevatten deze koekjes per stuk weinig suiker. Dat komt doordat we weinig dadels gebruiken en omdat de koekjes klein zijn. Het mooie van dadels gebruiken als zoete smaakmaker is dat de dadels zelf naast de suiker ook hun portie vitaminen en mineralen toevoegen. Dadel bevat per 100 gram: 10 mg vitamine B6, 20 µm vitamine B11, 15 mg vitamine C. Daarnaast zijn dadels rijk aan de mineralen fosfor en magnesium. Deze belangrijke stofjes zitten niet in de zoetstoffen die gebruikt worden door fabrikanten van koekjes die je in de supermarkt vindt.

Havermoutkoekjes recept

Om dit havermoutkoekjes recept te maken heb je een keukenmachine nodig. We hakken daar de dadels mee fijn en mixen ze met het eitje, de boter en de specerijen. Dit recept is goed voor ongeveer 25 koekjes. Owja … We gebruiken eigenlijk geen havermout maar havervlokken. Daar kwam ik later achter, toen ik het recept ging controleren. Havermoutkoekjes bekt ook lekkerder dan havervlokkenkoekjes, daarom heb ik het maar zo gelaten ;-)

Havermoutkoekjes recept

20 min
20 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: porties

Dit heb je nodig

  • 150 gr Havervlokken
  • 100 gr Verse dadels
  • 25 gr Roomboter
  • 1 Ei
Specerijen
  • 1 mespuntje Zout
  • 1 tl Kaneelpoeder
  • 1/2 tl Koriander poeder
  • 1/2 tl Gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl Gemalen anijszaad

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Ontpit de dadels (zorg dat je verse zachte dadels hebt) en stop ze in de keuekenmachine samen met het eitje, de roomboter en de kruiden
  • Mix totdat je een bijna egale massa hebt. Van de dadels mogen nog stukjes zichtbaar blijven
  • Schep het mengsel in een kom, voeg de havervlokken toe en kneed met je handen tot een mooi deeg
  • Leg een vel bakpapier op een ovenrooster
  • Pak met je vingers een beetje beslag en vorm hier een plat koekje van, zorg dat ze niet te dik zijn
  • Leg het koekje op de bakplaat en herhaal dit totdat het beslag op is
  • Bak de koekjes 20 minuten in het midden van de oven. Keer ze vervolgens om en bak ze nog 10 minuten
  • Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel
Print dit recept
Recept: Snack
Keuken: Nederlands
Door: Sven