Bonen, ze zijn oer Hollands, voedzaam en lekker. Herman den Blijker vindt dat ook en hij heeft een heel kookboek gevuld met de boon. Hij wil namelijk dat heel Nederland de boon serieus neemt! Leuk, want wij vinden dat de boon ook wel wat meer aandacht mag krijgen. Daisy van Ilovehealth heeft ons uitgedaagd om een recept te bedenken met bonen erbij. Deze gevulde courgette met bonenmix is het resultaat, eet smakelijk!

Hak-potjes-bonenmixBonen behoren tot de peulvruchten. Welke bonen ken jij allemaal? Het zijn er best veel! Je hebt natuurlijk bruine, roodbruine, zwarte en witte bonen. Maar je hebt ook zwartoogbonen, (Black eyed beans!) calypsobonen met vlekjes, adukibonen met streepjes en kievitsbonen die lijken op een kievitsei. De borlottibonen zijn ook grappig met hun paarse streepjes. En dan heb je ook nog de peulvruchten die familie zijn van de boon: kapucijners (lekker met een gebakken uitje, spekjes en dille), linzen, kikkerewten, spliterwten, sojabonen en … pinda’s. De pinda is eigenlijk ook een peulvrucht! Het is een erwt die we hier alleen geroosterd eten.

De boon is een voedzaam dingetje

We nemen de kidneyboon eens onder de loep. De kidneyboon gebruiken we vaker, hij is een beetje knapperig waardoor hij het ook goed doet in salades. De kidneyboon zit in de bonenmix van HAK die we gebruiken in deze gevulde courgette. De rode kidneyboon is rijk aan verschillende b-vitamines waaronder: b1, b2, b6 en b11. Maar ook vitamine c en de mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer,magnesium, koper en zink zijn goed vertegenwoordigd in de kidneyboon.

Meer met bonen doen?

Herman-over-bonenDan is het nieuwe kookboek van Herman den Blijker echt iets voor jou! In ‘Herman over bonen‘ vind je inspirerende recepten en leuke weetjes over bonen.

Wij geven een gesigneerd kookboek van Herman den Blijker weg!

Wil jij een door Herman den Blijker gesigneerd kookboek van ons ontvangen? Plaats dan een leuke reactie onder dit bericht.

 

Dit gevulde courgette recept is goed voor twee personen, is snel klaar en makkelijk om te maken.

Gevulde-courgette-met-bonenmix

Iedereen aan de boon!

Herman den Blijker is deze ‘BonenBloggerTag’ gestart omdat hij wil dat heel Nederland bonen erbij gaat doen. Hij heeft verschillende bloggers uitgedaagd een recept te bedenken met bonen erbij en gevraagd of ze drie vragen over bonen willen beantwoorden.

De vragen en onze antwoorden op een rijtje:

1.     Waarom moet heel Nederland volgens jou bonen erbij doen – Bonen passen goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, je kunt ze overal bij doen en we vinden ze gewoon lekker.
2.     Wat is jouw favoriete boon?  Onze favoriete boon is de kidneyboon. Of misschien toch de zwarte boon, of de …
3.     Wat is je favoriete recept met bonen erbij? – Dit recept natuurlijk! Maar ook onze heerlijke ovenschotel met bonen erbij is een aanrader.

Wij hebben de ‘BonenBloggerTag’ ontvangen van I love Health en we geven hem door aan Jaqueline van Gezond Leven Jaqueline. We vragen haar om ook de drie vragen te beantwoorden en een recept te verzinnen met bonen erbij. Succes!

– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer – 

Gevulde courgette met bonenmix
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 2
 
Dit heb je nodig
  • Courgette - 2
  • HAK bonenmix - 1 potje van 370 gram met kikkererwten, mais, kidney en bruine bonen
  • Spaanse peper - 1
  • Knoflook - 1 teen
  • Verse rozemarijn - 1 takje
  • Appel - 1
  • Zeezout - naar smaak
  • Jonge geraspte kaas - 60 gram
  • Hazelnoten - 80 gram
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Was de courgettes, snijd ze in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees uit de schillen
  3. Laat het vruchtvlees uitlekken in een vergiet en doe het daarna in een schaal
  4. Laat de bonenmix uitlekken in het vergiet en voeg de bonen daarna toe aan het vruchtvlees
  5. Snijd de Spaanse peper doormidden, verwijder de pitjes en spoel de peper af
  6. Snijd de knoflook en de rozemarijn fijn
  7. Schil de appel, sniid hem in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes, ongeveer ter grootte van de bonen
  8. Doe de Spaanse peper, de knoflook, de rozemarijn, de appel, de geraspte kaas en eventueel een snufje zeezout in de schaal en vul de halve courgettes met dit mengsel
  9. Bak de courgettes in 30 minuten gaar in de oven
  10. Rooster ondertussen de hazelnoten, voor ongeveer vijf minuten in een droge pan op hoog vuur onder continu husselen

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen