Lijnzaadcrackers maken, we hebben het al een aantal keer geprobeerd, maar steeds mislukte het. Je kunt lijnzaadcrackers kopen in de winkel maar zelf lijnzaadcrackers maken is veel leuker. En met dis recept gaat het je zeker lukken.

We noemen dit recept lijnzaadcrackers maar naast de lijnzaad bevatten de crackers ook pompoenpitten en zonnebloempitten. Door de hechtende kracht van de slijmstof uit het lijnzaad wordt het mogelijk om zonder bloem of ander meel een krokante cracker te bakken. We bakken de lijnzaadcrackers in de oven. Het is niet moeilijk maar je hebt wel wat geduld nodig. De crackers moeten in totaal ongeveer 50 minuten in de oven. Net zolang totdat al het vocht er uit is en er een mooi krokante lijnzaadcracker overblijft.

Lijnzaad

Lijnzaad is afkomstig van de vlas plant die lange tijd in Nederland veel gekweekt werd. Van vlas wordt linnen gemaakt. Tot de opkomst van katoen, was vlas een van Nederlands belangrijkste handelswaar. Van de vlasplant, of beter gezegd de zaden van de vlasplant, die lijnzaad genoemd worden, kan olie gemaakt worden. De zaden kunnen ook gegeten worden. Zoals in dit recept voor lijnzaadcrackers bijvoorbeeld.

Dit recept is goed voor 12 – 15 crackers.

Je kunt je lijnzaadcrackers met van alles beleggen. Denk aan een zelf gemaakte tonijnsalade, of plakjes banaan.

Lijnzaadcrackers recept voor gezonde crackers van lijnzaad
Door: 
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 12
 
Dit heb je nodig
  • Gebroken lijnzaad - 150 gram
  • Sesamzaad - 30 gram
  • Zonnebloempitten - 60 gram
  • Pompoenpitten - 60 gram
  • Water - 200 ml
  • Zout - 1 theelepel
Zo maak je het
  1. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom
  2. Voeg het water toe, schep alles goed door elkaar en laat 20 minuten staan
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat
  4. Verdeel het beslag gelijkmatig over het bakpapier (ik heb er een vel bakpapier bovenop gelegd en vervolgens met een deegroller uitgerold tot een gelijkmatige laag)
  5. De laag mag niet dikker zijn dan 3-4 millimeter
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak voor 25 minuten
  7. Haal de bakplaat uit de oven en snijd met een pizzaroller (of met een scherp mes) de crackers in crackerformaat
  8. Haal de crackers voorzichtig van het bakpapier af (de onderkant is nog licht vochtig en plakt een beetje) en draai ze om
  9. bak de crackers nogmaals 25 minuten op 180 graden. Blijf er de laatste 10 minuten even bij om in de gaten te houden of ze niet te donker worden
  10. Laat de crackers op een rooster afkoelen


Koop hier onze boeken:

Bestel hierBestel hierBestel hierBestel hier

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen