Pepernoten! Dit is het derde jaar op rij dat ik heb geprobeerd om pepernoten zonder geraffineerde suiker en pepernoten zonder bloem te maken. De voorgaande twee jaar haalden mijn pepernoten recepten de site niet. Ik vond ze gewoon niet lekker genoeg. Maar dit jaar is het me eindelijk gelukt om verantwoorde pepernoten te maken die goed smaken! Komt u maar Sinterklaas.

Ik noem het wel pepernoten, maar officieel is dit recept een kruidnoten recept. Maar vrijwel iedereen om me heen noemt kruidnoten vaker pepernoten. Pepernoten zijn eigenlijk die wat zachte hoekige blokjes, ze worden gemaakt van tarwebloem of roggemeel, honing, stroop en anijs. De honing wordt vaak gekookt en soms wordt ook nog glucose toegevoegd. Kruidnoten zijn krokanter en ze worden gemaakt van bakmeel of bloem, een lading bruine basterdsuiker, roomboter en speculaaskruiden of koekkruiden. Kortom, zowel pepernoten en kruidnoten zijn niet echt voedzaam en vooral ongezond. Maarja, soms eet je er toch wel eens een paar!

Wil je pepernoten eten of zelf bakken zonder een overantwoord grote lading suiker binnen te krijgen? Maak dan dit pepernoten recept van Voedzaam en Snel! We gebruiken de volgende ingrediënten voor deze verantwoorde pepernoten: amandelmeel, kokosmeel, ei, sinaasappelsap, dadels, roomboter, speculaaskruiden en zout.

Pepernoten zonder (basterd)suiker

Helemaal zonder suiker kun je eigenlijk niet als je een zoet smakende snack wilt maken. In veel suikervrije pepernoot recepten die je op internet vindt, wordt honing, bloesemsuiker of palmsuiker gebruikt als vervanging van de basterdsuiker. Hoezo noem je dat suikervrij? Het is allemaal suiker, en je lichaam merkt het verschil niet. Liever kies ik voor een product dat naast de suiker ook andere voedingsstoffen bevat. Daarom heb ik gekozen voor dadels. In het totale beslag, dat goed is voor een flink schaaltje pepernoten, gaan drie verse dadels. Het liefst van die Medjool dadels. De verantwoorde pepernoten smaken daardoor zoet genoeg, maar bevatten niet de 80 of 100 gram basterdsuiker, of bloesemsuiker, of palmsuiker …

Glutenvrije pepernoten

Omdat ik wil dat onze pepernoten ook nog een beetje voedzaam zijn, wil ik geen bloem gebruiken. Ik ben voor een combinatie van amandelmeel en kokosmeel gegaan. Ik vind mijn verantwoorde pepernoten zeer goed gelukt, maar ze zullen nooit zo knapperig kunnen worden als standaard pepernoten. Maak de pepernoten niet te groot, de kleintjes zijn het knapperigst! Doordat we amandelmeel en kokosmeel gebruiken, zijn deze pepernoten direct glutenvrij. Een fijne bijkomstigheid voor mensen met een gluten intolerantie.

Verantwoord pepernoten recept
Door: 
Voorbereidingstijd: 
Bereidingstijd: 
Totaaltijd: 
Aantal porties: 10
 
Dit heb je nodig
  • Amandelmeel - 75 gram
  • Kokosmeel - 30 gram
  • Verse dadels - 3 (Medjool)
  • Speculaaskruiden - 2 eetlepels
  • Zeezout - flinke snuf
  • Roomboter - 30 gram
  • Ei - 1
  • Sinaasappelsap - van ½ sinaasappel
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Doe de amandelmeel, kokosmeel, speculaaskruiden en het zeezout in een keukenmachine
  3. Ontpit de dadels, snijd in stukken en doe ze bij het beslag
  4. Smelt de roomboter en voeg toe, knijp de sinaasappel uit en voeg toe
  5. Voeg het ei toe en mix alles tot een beslag
  6. Beleg een bakplaat met bakpapier en draai kleine balletjes van het deeg
  7. Druk de balletjes een klein beetje aan en bak de pepernoten in 20 minuten af in de oven
  8. Laat de pepernoten even afkoelen

Wil je dit recept bewaren? Maak dan hier een account aan. Heb je al een account? Hier kun je inloggen